Czetnerné Kócsa Márta rámutatott: Fejér megyében kiváló a szőlő minősége, egészséges, cukortartalma eléri a 19-21 mustfokot. Szavai szerint a házi kertekben szüretelt szőlők cukorfoka a nagyüzemi területeken szüreteltekhez képest némiképp alacsonyabb, ám a mennyiségük - valószínűleg a fürtritkítások elmaradása miatt - jóval meghaladja a sokéves átlagot. A nagyüzemekben és a házi kertekben a szőlő szüretelése a végéhez közelít, jelenleg mintegy 65-70 százalékos a készültség, s már csak a kései fajták szedése van vissza - mondta el a megyei földművelésügyi igazgató.
A kiváló minőség elérését elősegítette, hogy a szántóföldi növényeket ért aszály a szőlő fejlődésében nem okozott számottevő kárt, a júniusban esett csapadék pedig elősegítette a bogyók fejlődését. Az Etyeki Borvidék déli körzetében lévő ültetvények egy részét 10-15 százalékos jégverés érte, ám a jég okozta sérülések nagy része beszáradt.
A szőlő kilónkénti felvásárlási ára rendkívül alacsony Fejérben: kilogrammonként 35-50 forint között kapnak érte a termelők. Czetnerné Kócsa Márta elmondta, hogy az alacsony árak ellenére is alig akad felvásárló: "gyakorlatilag nincs kereslet a szőlőre".