A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Munkahelyeket őrizhetnek meg a gáztárgyalások

Vágólapra másolva!
Versenyképesebb nagyipari gázfogyasztókat eredményezhet, így munkahelyeket őrizhet meg a gázárak kiegészítéséről szóló rendelet módosítása. Az állam 66 milliárd forintos hiányát kellett fedezni a terhek áthárításával, ami a közüzemi piacon a gáz beszerzési ár alatti értékesítéséből fakadt.
Vágólapra másolva!

Rövid ideig tartó, konstruktív tárgyalási folyamat eredményeképp a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) módosította a gázárak kiegészítéséről szóló rendeletét. A cél a 66 milliárdos, közüzemi árképzésből fakadó veszteség arányosabb szétterítése volt.

Az ipari nagyfogyasztókat képviselő Gázár Érdekegyeztető Országos Fórum (GEOF) szerint a megállapodás jelentős hozzájárulás a hazai vállalatok versenyképességének fenntartásához, munkahelyek tízezreinek megőrzéséhez.

Tóth Tibor, GEOF ügyvivő szerint a módosított rendelet nem orvosolja ugyan teljes mértékben az eredeti kifogásokat, de arányosabb, szakértői számításokkal alátámasztott megoldást tartalmaz, és azon a határon van, amely a korábban már szabadpiacra lépett vállalatok számára még éppen elviselhetővé teszi a terheket versenyképességi és munkahely megőrzési szempontokat is figyelembe véve.

A GEOF az elmúlt hónapokban tényeken alapuló, arányos, átlátható megoldásra törekedett, s a rendelet módosításával a jelen gazdasági helyzetben reálisan elérhető célokat teljesítette, véli Tóth Tibor.

A GEOF, 2009 júliusában elsőként hívta fel a figyelmet a rendelet hiányosságaira, és azonnal tárgyalásokat kezdeményezett a hatóságokkal. A Minisztérium nyitott volt a szakmai érvekre, és a GEOF-fal együtt a NEGOS Tárgyalási Tanácsadó Zrt.-t, és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségét is bevonta a tárgyalásokba, majd a Boston Consulting Group számításaira is alapozva alakította ki a versenyképesség és a foglalkoztatás céljait támogató rendeletmódosítást.

Fürjes Balázs, tárgyalási szakértő, Negos Zrt vezérigazgatója szerint "ez a néhány hét is bebizonyította, hogy a legtöbb gazdasági vitát meg lehet oldani szakmai alapon, a konfliktusok, problémák szakszerű feloldásával, a közös érdekek felkutatásával. Igenis van helye a párbeszédnek, bármekkora összegről, bármilyen erős érdekellentétről is legyen szó. Örülök, hogy nemzetgazdasági szinten is érezhető lesz a munkánk eredménye."

A tét jelentős volt, mivel az ipari nagyfogyasztók számára akár több százmillió forintos nagyságrendű, nem tervezett befizetési kötelezettséget teremtett a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi miniszternek a gáz-ár szabályozást érintő 27/2009. sz. rendelete. Ez az állam 66 milliárd forintos kötelezettségét volt hivatott fedezni, ami a múltban - elsősorban az elmúlt 12 hónapban - a közüzemi piacon a beszerzési ár alatti értékesítési gáz ár miatt keletkezett hiányból fakadt.

A rendelet elsősorban azt a vállalati kört sújtotta aránytalanul, amely már évekkel ezelőtt kilépett a szabad piacra és nem élvezte a költség alatti gáz árakat a közüzemben, és így nem járult hozzá a hiány keletkezéséhez sem a rendelet szerinti mértékben. A többletköltséget csak munkahelyek megszüntetésével, áremeléssel vagy a termelés csökkentésével, esetleges leállításával tudták volna kigazdálkodni.

A nyílt konfliktus helyett 2009 júliusában életre hívták a GEOF-ot, amely a szakmai háttér biztosítására a NEGOS Zrt-t kérte fel. A GEOF és a NEGOS több száz vállalat érdekében lépett fel, hogy tárgyalásos úton érjen el eredményeket. Szakmai álláspontja kialakítása és elfogadtatása után tárgyalásokat kezdeményezett az érintett közigazgatási szervezetekkel, valamint az ipari ágazati érdekképviseleti szervekkel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!