Az október elsején hatályba lépett új kereskedelmi törvény ugyanis már nem köti a hatóságok előzetes beleegyezéséhez az üzletnyitást - ami korábban sok hónapos procedúrát jelentett a kereskedőnek - így az élelmiszerboltok is azonnal megnyithatnak a jegyzőnél történt bejelentés és nyilvántartásba vétel után. A hatósági kontroll úgy érvényesül, hogy az élelmiszerüzleteknél a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) a bejelentést követő huszonkét munkanapon belül ellenőrzést folytat le a megnyitott üzletben.
A végrehajtási rendelet szövege az élelmiszereknél nem tesz különbséget az élelmiszer-biztonsági szempontból nagyobb kockázatot jelentő nyers, állati eredetű termékek, illetve a kevésbé kockázatos élelmiszerek között - írja a Népszabadság.
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnál (FVM) most gyors ütemben készül egy miniszteri rendelet, amelyben - az előzetes tervek szerint - a nyers állati eredetű termékeken túl a vendéglátóhelyeken történő élelmiszer-forgalmazás esetében is engedélyhez kötnék az üzletnyitást.
Az FVM-nél elmondták, hogy nem tervezik visszamenőlegesen alkalmazni azokkal szemben, akik a rendelet életbe lépte előtt jelentették be az üzletnyitási szándékukat.