A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Csökken a fővárosi távhődíj

Vágólapra másolva!
Újabb díjcsökkentéssel igyekszik a budapesti önkormányzat versenyképesebbé tenni a környezetbarát, de a felhasználók számára még mindig drága távfűtést. A főváros azt akarja megelőzni, hogy egyre többen leváljanak a rendszerről.
Vágólapra másolva!

Október 1-jétől visszamenőleg 14,1 százalékkal csökken a fővárosban a távhő díja - jelentette be Demszky Gábor főpolgármester szerdán. Emlékeztetett arra: a múlt hónapban már tizedével csökkentették a díjat, így - a korábbi intézkedésekkel együtt - a távhő ára átlagosan 31 százalékkal alacsonyabb a januárinál, ami "versenyképessé teszi" ezt a fűtési módot.

A Főtáv Zrt. tájékoztatása szerint egy átlagos - 52 négyzetméteres - lakás esetében az éves távhődíj 260 ezer forintról 208 ezer forintra mérséklődött. A jövő év elejétől pedig egy ugyanilyen lakás esetében, az áfakulcs megváltozása miatt, 185 ezer fornit lehet az éves távhődíj.

Demszky Gábor kitért arra is, hogy a távfűtés magas díja miatt "a megszokottnál is alacsonyabb áron" kelnek el az e megoldással fűtött lakások. Ez a fővárosi lakások 30 százalékát, mintegy 240 ezer otthont érintheti. A távfűtés a legkiszámíthatóbb, legbiztonságosabb, a környezetet legkevésbé terhelő megoldás, Budapesten enélkül évente 450-500 ezer tonnával több szén-dioxid kerülne a levegőbe - tette hozzá.

Demszky Gábor üdvözölte, hogy január 1-jétől csökken e szolgáltatás általános forgalmi adója. Úgy vélte, ez hozzájárulhat ahhoz, hogy az emberek ne váljanak le a távhőrendszerről.

Az áfacsökkentés még koránt sem vehető biztosra, a kieső bevételek ugyanis jelentősen befolyásolnák a jövő évi költségvetést. Erről bővebben itt és itt olvashat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!