Új viszály dúl a tőzsde tulajdonosai között

Vágólapra másolva!
Kiújult a viszály a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) osztrák főtulajdonosa és a tőzsdetag brókercégek, valamint a kisebbségi tulajdonosok között - írja csütörtökön megjelent számában a Figyelő című hetilap.
Vágólapra másolva!

A lap szerint a kisebbségi tulajdonosok és a tőzsdetagok azt nehezményezik, hogy a sajtóból értesülnek a BÉT-et érintő osztrák tervekről, egyebek közt a CEESE kelet- és közép-európai tőzsdeszövetség megalakulásáról - amelyhez a BÉT is csatlakozik -, valamint arról, hogy a BÉT jelenlegi kereskedési rendszerének lecseréléséről a német tőzsdén is működő XETRA rendszerre már október 15-én tárgyal a BÉT igazgatósága.

Az érintettek levélben fordultak a BÉT elnökéhez információt kérve az új kereskedési rendszer bevezetésének üzleti indokairól - írja a lap. A levelet banki és független brókercégek, köztük a tőzsde kisebbségi tulajdonosai, valamint a négy legnagyobb hazai kibocsátó cég - közülük a Mol és az OTP szintén tulajdonos a tőzsdében - írták alá.

A lap szerint amennyiben az osztrákok nem hajlandóak egyeztetni a XETRA rendszerről, úgy ismét előkerülhet egy esetleges "ellentőzsde" alapításának ötlete, amelyről már korábban is felröppentek sajtóinformációk.

A viszály a BÉT többségi és kisebbségi tulajdonosai között nem új keletű, a kistulajdonosok már korábban is hiányolták, hogy a főtulajdonos nem egyeztet velük a tőzsdét érintő kérdésekben.

A BÉT fő tulajdonosa 50,45 százalékkal a bécsi tőzsdét üzemeltető Wiener Börse AG, valamint 18,35 százalékkal az Österreichische Kontorollbank AG.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!