A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A 2010-es parlamenti választások nem fogják érinteni azt a pártok közötti konszenzsut, miszerint dolgozni kell az euró átvételén - fejtette ki Jeromin Zettelmeyer, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elemzési központjának igazgatója.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg tudósítása szerint Zettelmeyer az euróbevezetéssel kapcsolatban azt mondta egy interjúban, hogy a kormány fiskális politikája elég szigorú és az uniós előírások elérik a céljukat függetlenül attól, hogy az ellenzék győz-e a választásokon, vagy pedig nem.

"Az a kérdés, hogy miképp lehet költségvetési ösztönzést végrehajtani, amikor kicsi a kormányzat mozgástere" - fogalmazott Zettelmeyer, aki szerint Magyarország stratégiája az lehet, hogy a drága reformokat elhalasztja addig, ameddig nem sikerül megerősíteni az ország fiskális pozícióit.

Az EBRD szakértője szerint nem ígérkezik könnyűnek a magyar euróátvétel, mégpedig a magas adósságállomány miatt - az idén 78,4 százalékos adósságrátára van kilátás, szemben a 2001-es 52 százalékkal, illetve a maastrichti szerződésben szereplő 60 százalékkal. Korábban a nagy államháztartási deficit volt a fő probléma: 2006-ban még a GDP 9,4 százaléka volt a deficit, de ez lecsökkent 3,7 százalékra 2008-ra.

A Bloomberg emlékeztet arra is, hogy Magyarországnak jelenleg nincs hivatalos céldátuma az euró bevezetésére, a jövő évi választások nagy esélyese, a Bajnai-kormány megszorításait élesen ellenző Fidesz pedig azt közölte, hogy jövőre határozza majd meg a váltás kitűzött időpontját. Simor András jegybankelnök november közepén azt mondta, hogy az eurót minél hamarabb be kell vezetni.

Az egykori kommunista országok közül eddig Szlovéniának és Szlovákiának sikerült az eurót bevezetnie, Joaquin Almunia pénzügyi biztos szerint pedig Észtország lesz a következő a sorban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!