Szaporodnak az EMFESZ állítólagos kérői

Vágólapra másolva!
A Népszabadság úgy tudja, a Gazprom érdeklődik az EMFESZ iránt, míg a Világgazdaság piaci pletykákra hivatkozva az E.On vételi szándékáról ír. A érintett cégek nem kommentálták az értesüléseket.
Vágólapra másolva!

Szergej Jemeljanov, a Gazprom exportvállalatának vezérigazgató-helyettese egy néhány napja kelt titoktartási nyilatkozattervezetben kifejezi cége érdeklődését a magyar EMFESZ Kft. megvásárlása iránt - tudta meg a Népszabadság több független forrásból.

Elemzők a Gazprommal hozták összefüggésbe a hazai gázcég máig tisztázatlan, az ismeretlen svájci RosGasnak történő áprilisi eladását is - emlékeztet a lap, hozzátéve, hogy hivatalos Gazprom-források még nem erősítették meg a Gazprom Export szándékát.

Az előző tulajdonos - áttételesen az ukrán Dmitrij Firtas - által határozottan vitatott áprilisi EMFESZ-eladás előszeleként a kft. azt a nyilatkozatot tette közzé, miszerint a RosGas "a Gazprom üzleti érdekköréhez tartozik". Ezt viszont az orosz gázmulti sajtóközpontja még aznap határozottan tagadta.

Az E.On egyik magyarországi érdekeltsége komolyan mérlegeli, hogy megvásárolja az EMFESZ Kft.-t - értesült a Világgazdaság "szakmai körökből". A lap ugyanakkor hangsúlyozza, hogy információját egyik társaságnál sem erősítették meg, és elismeri, hogy a cég tisztázatlan jogi helyzete miatt a vevő számára jelenleg kockázatos lenne egy ilyen lépés.

Az MVM napokban vételi szándékáról a minap felröppent hírt Mártha Imre, a társaság vezérigazgató már cáfolta, bár elismerte, hogy másfél éve tárgyaltak az EMFESZ által előkészített erőműprojekt átvételéről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!