Vágólapra másolva!
A német és a kínai jegybank után az egyesült államokbeli Federal Reserve (Fed) is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a túl alacsony kamatok miatt újabb spekulációs hullám söpörhet végig a világ értékpapírpiacain.
Vágólapra másolva!

Az amerikai központi bank, a Federal Reserve (Fed) vezetői legutóbbi ülésükön aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a nulla százalék körüli szintre csökkentett kamatszint túlzott kockázatvállalást okozhat a pénzügyi piacokon - írja a Financial Times (FT).

Nem ez az első eset, hogy jegybankárok újabb spekulációs lufik kialakulására hívják fel a figyelmet a túl alacsony amerikai kamatokkal kapcsolatban, novemberben már a kínai és a német monetáris politika irányítói is megfogalmaztak ilyen véleményt.

A Fed november elején tárgyalt erről a kérdésről, és arra jutott, hogy a nagyon alacsony kamatszint hosszabb időn keresztüli fenntartása negatív hatásokkal is járhat, de azt is hozzátették, hogy erre egyelőre csak kis esélyt látnak.

A jegybankárok szerint a dollár utóbbi időben látott esése is a kockázatviselési hajlandóság javulását mutatja, miközben az inflációs nyomást növeli az amerikai gazdaságban.

A Fed-ülés jegyzőkönyvét azután hozták nyílvánosságra, hogy az amerikai kereskedelmi minisztérium közölte: az első becslésben szereplő 3,5 százalékkal szemben mindössze 2,8 százalékos volt az amerikai gazdasági növekedési üteme a harmadik negyedévben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!