Vágólapra másolva!
Növekedésnek indult az Európai Unió gazdasága a harmadik negyedévben.
Vágólapra másolva!

Az Eurostat pénteken közzétett első becslése szerint az euróövezet 16 országában 0,4 százalékkal gyarapodott a GDP a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest. A 27 tagországban a növekedés 0,2 százalék volt. A második negyedben az euróövezet gazdasága még 0,2 százalékkal, az egész unióé 0,3 százalékkal zsugorodott.

Éves összevetésben 4,1, illetve 4,3 százalék volt a visszaesés a harmadik negyedévben, mindkét esetben lassabb a második negyedévi 4,8, illetve 4,9 százaléknál.

Bár a növekedés valamivel kisebb volt az elemzők által vártnál, mindenképpen azt jelzi, hogy az Európai Unió maga mögött hagyta a második világháború utáni legsúlyosabb válságot. Elemzők rámutattak: a növekedés motorja egyértelműen az export, s ebből adódóan az ipar volt. A beruházások még csökkentek az előző negyedévhez képest, de már kisebb mértékben. A belső fogyasztás is megélénkült kissé.

A nagy európai gazdaságok közül Németország, Franciaország és Olaszország ért el növekedést, Spanyolországban viszont még csökkent a GDP.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!