Magyarország az adóparadicsomok közé került

Vágólapra másolva!
A kelet-közép-európai térségben Magyarország felel meg leginkább az adóparadicsom kritériumainak a pénzügyi élet átláthatóságáért küzdő Tax Justice Network friss tanulmánya szerint, amit a Világgazdaság idéz.
Vágólapra másolva!

Az elemzés tucatnyi kritérium alapján állította össze a világ hatvan adóparadicsomának listáját, amin Magyarország a 22. lett. Az új tagállamok közül senki nincs előttünk, de a régiek közül többen is, így Luxemburg, az Egyesült Királyság, Belgium, Ausztria és Hollandia - mutat rá a lap.

A rossz magyar minősítést az okozza, hogy a 12 vizsgált mutatóból kilenc esetben nem megfelelőnek találták a magyar szabályozást. Magyarországon például nincs nyílvános jegyzék az alapítványokról, de van lehetőség a vállalatok székhelyének megváltoztatására, miközben az adóadatok cseréjéről szóló nemzetközi megállapodások száma 60 alatt van.

A tanulmány szerint ezen hiányosságok miatt a magyar pénzügyi rendszer nem átlátható és teret ad az adóeltitkolási, korrupciós és pénzmosási célú mozgásoknak. A lista első helyén amúgy az egyesült államokbeli Delaware állam található.

Az adóparadicsomok definiciója nem egyértelmű, a Tax Justice Network listáján kívül számos egyéb összeálíltás létezik. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) év elején közzétett jelentésében a feketelistán, azaz az együttműködésre nem hajlandó adóparadicsomok között csak Costa Rica, Malajzia, a Fülöp-szigetek és Uraguay szerepelt.

Az OECD-féle "szürkelistán" (amelyen olyan országok szerepelnek, amelyek beleegyeztek ugyan az átláthatóságra vonatkozó előírások végrehajtásába, de még nem írták alá a vonatkozó nemzetközi egyezményeket) Luxemburgot, Svájcot, Ausztriát, Belgiumot, Szingapúrt és Chilét is fenn találhattuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!