Válsághíradó: zuhant a BUX és az OTP, GM-leány marad az Opel

Vágólapra másolva!
Kedden a forint valamelyest összeszedte magát, a pesti tőzsde viszont nagyot bukott. A parlament változatlan hiánycéllal fogadta el a jövő évi költségvetés fő számait. Az amerikai autóiparból biztató hírek érkeztek. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Szerdán idehaza várhatóan nem jelenik meg a magyar gazdaságot befolyásoló fontosabb adat. Az eurózónában, illetve annak több országában az októberi beszerzési menedzserindex adatait közlik.

Az Egyesült Államokban nyilvánosságra hozzák az ADP munkaerőpiaci felmérésének eredményét, magyar idő szerint este este negyed kilenckor pedig az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed jelenti be a kamatdöntő ülésen meghozott határozatot - vélhetően nem változik a mostani, 0,25 százalékos irányadó ráta.

Az USA-ban az októberi jelzálogkérelmek számáról is várható szerdán statisztika, a negyedéves vállalati jelentések sorában pedig a Cisco Systems és a Time Warner következik. Európában ugyanebben a műfajban a Siemens, a Total és a Societe Generale a soros.

Ez történt kedden

Kedd estére korrigált a forint a jelentős hétfő esti gyengülés után, a délután folyamán 277-ig süllyedt az euró/forint árfolyam.

A BUX viszont ismét nagyot, több mint 3 százalékot zuhant. A vezető részvények a Richter kivételével gyengültek, különösen a Mol és az OTP járt rosszul.

Elfogadta a parlament 2010-es költségvetés fő számait, az előirányzott hiány a módosító indítványokról való szavazás után is maradt 3,9 százalék.

Javult a GKI fővárosi lakáspiaci indexe, ez azt mutatja, hogy optimistábbak lettek a piaci szereplők.

A harmadik negyedévben folytatódott a hazai lízingpiac szűkülése, az utolsó negyedév teljesítménye azonban javult az előzőhöz képest.

A javuló gazdasági környezetre hivatkozva a General Motors mégsem adja el az Opelt a kanadai Magnának.

A Ford autóipari konszern meglepetésre a várt veszteség helyett 1,3 milliárd dolláros nyereséggel zárta a legutóbbi negyedévét.

A Black & Decker amerikai szerszámgyártó világcéget felvásárolja versenytársa, a Stanley Works - a tranzakció a válságra adott válaszként értelmezhető.

Több amerikai szövetségi állam ügyészsége azt fontolgatja, hogy pereket indít nagy jelzálogbankok ellen, a fogyasztók megtévesztésének vádjával.

A brit pénzügyminisztérium bejelentette, hogy újabb, 31,3 milliárd fontos tőkeinjekcióhoz juttatja két szigetországi nagybankot.

Kiemelkedik a recesszióból az Európai Unió ez év második felében, és jövőre már 0,75 százalékos növekedésre számíthat - jósolja az Európai Bizottság.

Ismét emelte irányadó kamatát az ausztrál jegybak - a válság elmélyülése óta Ausztrália az első ország a G20 csoportban, amely kamatemelésbe fogott.

A svájci UBS bankóriás a vártnál jóval nagyobb harmadik negyedévi veszteségről számolt be.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!