A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Megszűnik a Saab, bezárják a gyárakat

Vágólapra másolva!
A General Motors (GM) bejelentette, hogy miután nem sikerült eladnia, így leállítja a Saab-márka gyártását.
Vágólapra másolva!

A Wall Street Journal (WSJ) értesülései szerint a Saab gyártása azért áll majd le, mert eredménytelenül értek véget a márka eladásáról szóló tárgyalások a Spyker Cars NV holland társasággal.

A megegyezést az tette lehetetlenné, hogy a GM vezetésének döntése szerint az idei év végéig kellett volna lezárulnia a tárgyalásoknak, de ez nem sikerült. A GM első embere, Ed Whitacre december 15-én jelentette be, hogy a Spyker az utolsó lehetőség a Saab számára, és már akkor közölték, hogy ha nem sikerül az értékesítés, akkor bezárják a gyárakat.

A 19 éve a GM-csoporthoz tartozó Saab eladása nyáron merült fel először. a GM és a dán Koenigsegg júniusban előzetes megállapodást kötött, majd augusztusba megerősítette azt, de végül nem jött létre az üzlet. A Saab értékesítése a General Motors átalakításának része lett volna, az amerikai anyacég ugyanis csődvédelmet kért június elsején. A GM a csőd miatt szabadulni próbált veszteséges üzletágaitól és márkáitól, ebbe a sorba illeszkedett volna a Saab eladása is, amely az elmúlt években komoly mínuszokat termelt.

A GM korábban az Opeltől is meg akart szabadulni, de végül - általános meglepetést keltve - mégsem adta el a céget a Magnának, és nem volt sikeres a Saturn értékesítése sem. A GM 2008-ban közel 31 milliárd dolláros veszteséget halmozott föl, amerikai kormányzati segélyek, illetve idén nyáron egy rövidebb ideig tartó csődvédelem mentette meg az összeomlástól.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!