A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Sok patika került a csőd szélére

Vágólapra másolva!
Országszerte sok gyógyszertár került nehéz helyzetbe az utóbbi időben, elsősorban a kistérségekben működő egységek vannak bajban - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Csődhullám fenyegeti a patikákat, sok ember gyógyszerellátása kerülhet veszélybe - mondta a Világgazdaságnak Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke.Egyre több gyógyszertár nem tudja kifizetni a szállítmányok ellenértékét a nagykereskedőknek, akik egyre több patikára jegyeznek be jelzálogot.

Vannak patikák, amelyeknél már korábban értéklimitet szabtak meg a nagykereskedők, ha túllépi a határt a megrendelő, nem kap újabb gyógyszereket. Előfordulhat, hogy a nagykereskedők a kifizetetlen számlák fejében a patikai tulajdont szeretnék megszerezni. Ez oda vezethet, hogy 1994 és 1998 között döntően hitelből magánosított gyógyszertárak egy részét kénytelenek lesznek eladni tulajdonosok.

Szabó Ferenc, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének elnöke nem fél attól, hogy a beszállítók tömegesen vennének át patikákat, mint mondta nem elég megszerezni, működtetni is kell a gyógyszertárakat, ám a nagykereskedők sem dúskálnak a pénzben. A gyógyszertárak kifizetetlen számláinak összege 13-16 milliárd forintra rúg, a kórházak pedig 8 milliárd forinttal tartoznak.

A gyógyszerészek kamarája azt javasolta, hogy a kisebb patikák kapjanak átmenetileg állami támogatást a gyógyszer-nagykereskedők által befizetett különadóból, ám ez a törekvés nem ért célt, sőt, az állam az idei 650 millió forintot támogatást 180 millió forintra csökkentette. Tehát az állam nem nyújt segítséget, és a kis patikáknak a bankok sem adnak támaszt. Korábban egy kisebb gyógyszertárnak 8-10 millió forintos folyószámlahitelt biztosítottak a bankok, mára ez a lehetőség megszűnt, ráadásul megszűnt az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól évente kamatmentesen igényelhető 3-6 millió forintot gazdálkodási előleg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!