Céges vita miatt veszélyben 200 ezer lakás gázellátása

Vágólapra másolva!
Az EMFESZ csődeljárásához és a gázszolgáltatás beszüntetéséhez vezethet, ha a cégnek ki kell fizetnie azt a csaknem 7 milliárd forintot, amit a Nitrogénművek követel tőle, így a vállalat vezetője nemzetbiztonsági vizsgálatot kér a kormányfőtől.
Vágólapra másolva!

Ma veheti kézhez Bajnai Gordon miniszterelnök az EMFESZ Kft. azon levelét, amelyben a cég nemzetbiztonsági eljárás kezdeményezésére kéri fel a Pesti Központi Kerületi Bíróság január 28-i végzésével kapcsolatban - írja Góczi Istvánra, a kft. ügyvezető igazgatójára hivatkozva a Világgazdaság.

A végzés értelmében a cégnek a Nitrogénművek kérelme alapján kellene 6,87 milliárd forintot letétbe helyeznie, mégpedig keddig. Góczi szerint ha a pénzt letétbe helyezik, akkor a társaság működése ellehetetlenül, mivel nincs ennyi fölös pénzük.

Nagyfokú sérelem

Ez a cégvezető szerint a nemzetgazdaság nagyfokú sérelmét jelentené, mivel a vállalat 200 ezer lakossági, 300 önkormányzati, 35 városi fűtőmű 300 ipari fogyasztó gázellátását biztosítja.

A Nitrogénművek Bige László nagyvállalkozó vállalatbirodalmának egyik tagja, a két cég vitája még 2008-ra nyúlik vissza, amikor a péti műtrágyagyárat üzemeltető Nitrogénművek anyagi helyzete megrendült, az EMFESZ erre beszüntete a szállításokat és felvásárlási ajánlatot is tett a cégre. A péti gyárat végül egy állami hitel mentette meg - írja a Népszabadság, amely szerint akár kormányon belüli vitákat is okozhat az ügy, mivel mindkét érintett üzletember jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkezik.

Nem maradt más lehetőség

A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) 2010. január 28. napján a Nitrogénművek Zrt kérelmező kérelme alapján hozott végzésében 6,8 milliárd forint őrzési letétbe helyezésére kötelezte az EMFESZ Kft-t. Az EMFESZ Kft a végzést megfellebbezte, a fellebbezés elbírálása folyamatban van.

Az EMFESZ az [origo]-val azt közölte, hogy "az általa felkért jogi szakértők egybehangzó véleménye szerint a végzés több ponton is súlyosan jogsértő", de az ítélettel kapcsolatosan az EMFESZ minden igénybe vehető jogi lépést megtett, ezzel kapcsolatos jog szerinti lehetőségeit kimerítette. "A felhasználók gázbiztonságának garantálása és az EMFESZ Kft üzleti működésének fenntartása érdekében nem maradt más lehetőségünk, mint a nemzetbiztonsági vizsgálat kérése Bajnai Gordon miniszterelnök úrtól" - fogalmazott Góczi István lapunknak eljuttatott közleményében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!