Még vár a kamatemeléssel az amerikai jegybank

Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybank (Fed) a várakozásoknak megfelelően nem változtatott a kamatszinten kedden. A kamatdöntéshez fűzött kommentár a piac elemzők szerint arra utal, hogy még várni kell az esetleges kamatemelésre.
Vágólapra másolva!

Az amerikai jegybank (Fed) szerdán nem változtatott alapkamatán, a várakozásoknak megfelelően. Az egynapos kamat célsávja továbbra is a rekordalacsony 0 és 0,25 százalék között maradt.

A kamatdöntésről szóló közlemény szerint a Fed "még hosszabb ideig" a mostani szinten tartja a kamatot a gazdaság élénkítése érdekében.

Odébb van a kamatemelés

Az elemzők szerint a megfogalmazás kulcsfontosságú. A piaci szakértők szerint a Fed kommentárja arra utal, hogy egyelőre nem kell kamatemeléssel számolni, csak valamikor 2010 második felében kerül rá sor és akkor is csak minimális, 25 bázispontos emelés várható.

A döntő többséggel (10 jegybankár közül kilenc szavazott a tartásra) meghozott keddi döntés indoklásában egyebek között az szerepelt, hogy tovább nőtt a gazdasági aktivitás, a munkaerőpiac "stabilizálódik", az infláció egy ideig továbbra is mérsékelt marad, a lakossági kiadás bővül, de még mindig visszafogott. A Fed jegybankárai szerint "a gazdaságnövekedés üteme várhatóan mérsékelt lesz egy ideig".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről