A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A szénbányászat is újraindulhat a Mecsekben

Vágólapra másolva!
Újra mélyművelésű szénbánya nyílhat a Mecsekben, Máza és Váralja térségében. A termelés beindításához hat-hét évre és több mint hetvennégymilliárd forintos beruházásra lenne szükség - mondta Verbőci József, a Calamites Kft. ügyvezetője.
Vágólapra másolva!

A két település térségében, 10,5 négyzetkilométeren kutatási jogokkal rendelkező vállalat vezetője a témában tartott tájékoztatón elmondta: öt éves munkájuk eredményeként a Pécsi Bányakapitányság, valamint a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal a közelmúltban jóváhagyta földtani kutatásaik geológiai zárójelentését. A cég ennek birtokában környezeti hatástanulmányokat készít, s benyújtja igényét a környezethasználati engedélyre.

Verbőci szerint a területen négyszázharmincnyolcmillió tonna feketekőszén-vagyon van. Ezt befektető bevonásával nyolcvan év alatt hoznák a felszínre, úgy, hogy az első évben 1,2 millió, két évvel azután pedig évi 2,4 millió tonna szén kitermelésével számolnak. A magas, kilogrammonként 19,8 megajoule fűtőértékű szenet egy Nagymányok mellett létesítendő energetikai mintaparkban működő, úgynevezett tisztaszén technológiájú erőműben, főként villamos energiává alakítanák. A mintapark és az erőmű építési költségére még nem készültek számítások.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Kétezer embernek adna munkát az újranyitott mélyművelésű szénbánya

A termelést és a szénfelhasználást a legmodernebb technológiával, a legszigorúbb környezetvédelmi előírások betartásával képzelik el. A ma a bányászatban alkalmazott korszerű berendezéseknek köszönhetően annyi szenet nyernének, mint amennyit a mecseki bányák a "fénykorukban", az 1970-es években, ehhez azonban az akkori dolgozói létszám hatoda, kétezer alkalmazott is elegendő lenne. Verbőci József hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a mélyművelésű bányanyitás előtt megkezdődhet a külszíni fejtés egy Nagymányokhoz közeli területen, melyre a cég az elsőbbségi bányászati jogok mellett a környezethasználati engedélyt is birtokolja. Partnereikkel ott évente százezer tonna kőszén kitermelését tervezik az elérhető 2-2,5 millió tonnára becsült szénvagyonból. A külszíni fejtés beindításához mintegy kétszázhetvenmillió forintra van szükség.

Ha a tervek megvalósulnak, újraindul a két évszázados hagyománnyal rendelkező szénbányászat a Mecsekben, ahol a mélyművelés az 1990-es évek végén, a külszíni fejtés pedig 2002-ben szűnt meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!