Fehérvári mentorprogram - újratöltve

Vágólapra másolva!
Egy éve már, hogy a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (FMKIK) meghirdette a kezdő-, illetve leendő vállalkozóknak szóló mentorprogramját. Az eltelt év során hallgatóik közül többen vállalkozásba fogtak és van, aki tudatosabban készül üzleti életre.
Vágólapra másolva!

"Tavaly január elején hirdettük meg mentorprogramunkat, amiben harminckét leendő és kezdő vállalkozónak adtunk vállalatvezetési tanácsokat. A jelentkezőket két tizenhat fős csoportra bontottuk, akikre hat-hat vállalatvezetői tréning várt" - foglalja össze Csepcsányiné Oszlánczi Tünde, az FMKIK programkoordinátora. A tanításban három vállalatvezető vállalt oktatói szerepet. Ők a szakmai útjukon megszerzett cégvezetői tapasztalatukkal azoknak a leendő vezetőknek is tanácsot tudnak adni, akik nem pontosan abban az ágazatban tevékenykednek majd.

Csepcsányiné elmondása szerint a hallgatók és mentorok egyaránt sikeresnek ítélték a programot, a résztvevők közül többen már el is indították a vállalkozásukat. A legtöbben egyéni vállalkozók lettek, kft-k és bt-k alakultak. "Azok pedig, akik még csak fontolgatják a lépést, sokkal tudatosabban készülnek a cégalapításra. Az újdonsült vállalkozók szinte kivétel nélkül a szolgáltató szektort erősítik; van, aki munkaerő-közvetítéssel, van, aki gépjármű-ügyintézéssel foglalkozik. Mivel a program nem csak leendő, hanem a két évnél fiatalabb vállalkozásoknak is szólt, így találhatunk kürtöskalács-készítőt, csavarboltost is" - részletezi az eredményeket a koordinátor. A kamara csak akkor tudja a nyomon követni a vállalkozások életútját, ha azok megváltják kamarai tagságukat. "Ezt a programban részt vevő vállalkozók a kezdettől így gondolják, így a későbbiekben be tudunk majd számolni munkásságukról."

A program struktúrájában nem történt változás, új hallgatóikat is a tavalyihoz hasonló, a vállalkozásindításhoz és üzletvezetéshez nélkülözhetetlen témakörök várják a programban. Így a mentorok, s más szakértők előadáai révén tanulhatják meg az alapvető vállalkozói és gazdasági ismereteket, az üzleti tervezést, a hosszú távú stratégia és cégjövőkép kialakítását. De "keményebb" témákkal is találkoznak majd, mint például az éves költségterv-mérlegelemzés, a nem fizetők elleni fellépés gyakorlata, és a tárgyalástechnika. "A program tematikáját úgy építettük fel, hogy a témák egymásba kapcsolódjanak. Az "órák" kötetlenek, a beszélgetést többnyire a hallgatók irányítják, aminek örülünk, mert így az őket érdeklő témák is előjönnek." A mentorok egy-egy alkalommal mindkét csoportot "terepszemlére" viszik saját vállalatukhoz, ahol testközelből tapasztalhatják meg a cégirányítás fogásait.

A térítésmentes programot a FMKIK leendő és kezdő egyéni, mikro-, kis-, és középvállalkozónak ajánlja. "Szeretnénk, ha összetartó, egymást segítő vállalkozói közösség alakulna ki a csapatokból."

A mentorok:

Macher Endréné, a Macher Kft. ügyvezetője, aki ma már egy sikeres, kapacitásait folyamatosan megújító, fejlődő, uniós piacára termelő beszállító cég tulajdonosa és vezetője, minőségügyi szakember.
Dr. Karsai Béla, a Karsai Holding Zrt. elnöke, aki egyéni vállalkozóból vállalatbirodalom tulajdonossá vált.
Szabó István Tivadar, a Cerboan Zrt. vezérigazgatója, a tulajdonos menedzsment által felkért közgazdász cégvezető.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről