Nőt választottak elnökükké a gazdák

Vágólapra másolva!
Múlt héten alakult meg a Bács-Kiskun Megyei Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek (MAGOSZ) Ifjúgazda Tagozata. Elnökük egy fiatal szentkirályi gazdálkodó, Orosz Krisztina lett, aki a lendületes fiatalok és tapasztalt öregek összefogásától reméli a hazai mezőgazdaság felemelkedését.
Vágólapra másolva!

2006 óta folyamatosan, megyeszerte alakulnak a MAGOSZ Ifjúsági Tagozatai. Kis Miklós, a tagozat országos elnöke szerint szép számmal akad még olyan fiatal, aki az agrárium mostoha viszonyai ellenére is szilárdan kitart a gazdálkodás mellett. "Az ő segítségükre van szükség ahhoz, hogy a magyar mezőgazdaság talpra állhasson, ezt a feladatot az idősek már nem tudják elvállalni." Az informatika mára a traktorok mellett a gazdasági épületekben is tért hódított, a kockásfüzethez és ácsceruzához szokott gazdálkodók azonban minden egyes elektronikus bevallással megszenvednek.

"Az idősebb gazdák nem képesek a modern kor követelményei szerint kezelni a számítógépet, internetet. Ma már a mezőgazdaságban használt gépek üzemeltetése is olyan szaktudást igényel, ami az idősebbek esetében gyakran hiányzik." A tagozat elnöke ennek ellenére úgy véli: a kis-, és közepes gazdaságok számára nem a szuper-intelligens, GPS-vezérelt traktorok fognak gondot okozni, sokkal inkább az internetes gazdálkodási napló kitöltése, nyomon követése. "Ma már elég sok minden a világhálón van, a gazdálkodóknak is egyre több szoftveres feladatot kell ellátniuk. Ez sokaknak problémát okoz, bár a fiatalok rugalmasabban kezelik már ezt."

A frissen alakult Bács-Kiskun Megyei MAGOSZ Ifjúgazda Tagozatának elnöke Olasz Krisztina, 2002 ótaagrármérnök, Nagykőrös közelében, kétszáz hektáron gazdálkodik. Elsősorban biogabonát, illetve vetőmagnak kukoricát és napraforgót termel, de van egy "kis" huszonöt hektáros gyümölcsöse is. Elsődleges célja összefogásra ösztönözni a megye fiatal gazdáit. "Mivel a mezőgazdasági termelők többsége középkorú vagy még idősebb, a fiatalabb korosztálynak pedig nincs karakteres arculata a szakmában, érdekérvényesítő képességük is gyenge." Úgy véli - s ezt a véleményt gazdatársai is osztják -, hogy az uniós csatlakozás nem váltotta be a termelők reményeit, s a hazai mezőgazdasági szektor hátrányos helyzetben van.

"A kis-, közepes-, és családi gazdaságoknak sokkal több támogatást kellene adni a jelenleginél, különösen a fiatal termelőket kell helyzetbe hozni. Szabályokkal kell megakadályozni a külföldiek földvásárlását, ahol szükséges, be kell avatkozni az agrárpiaci folyamatokba is. Támogatni kell a hazai gépgyártást is, a feldolgozóipar feltámasztása mellett" - sorolja a legszükségesebbnek ítélt lépéseket az elnök. Az Ifjúgazda Tagozat nem titkoltan szeretné befolyásolni a gazdaszövetség döntéseit is. "A fiatalítás jellemző az agráriumot irányító államigazgatásra is, ezért azt várjuk, hogy a jövőben a jogszabályalkotás a mi érdekeinket is inkább szolgálja."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről