Vágólapra másolva!
Jelentősen javult a kkv-k uniós pályázatok bírálatával kapcsolatos véleménye. A vállalkozások több mint fele tartja reálisnak az uniós forráshoz jutást. A mikro vállalkozásokat kivéve minden második hazai kkv hallott olyan uniós pályázati kiírásról, amely komolyan érdekli a céget.
Vágólapra másolva!

A hétszáz vállalkozás megkérdezésével végzett K and H kkv bizalmi index kutatás eredményei jelentős javulást mutatnak. Az előző negyedévihez képest mintegy nyolc százalékpontos emelkedés után jelenleg a vállalkozások ötvenhat százaléka lát reális esélyt az uniós támogatásra. Az index emelkedéséhez hozzájárulhatott, hogy az igen népszerű automatikus pályázatok 2009. novemberétől újra elérhetővé váltak. A vállalkozások közül az ipari cégek a legoptimistábbak, hatvanegy százalékuk ítéli meg pozitívan pályázati lehetőségeit.

"A pályázók számát tekintve a tavalyihoz hasonlóan idén is ezeknél az eszköz- és gépbeszerzési pályázatoknál számolunk a legnagyobb érdeklődéssel. Bár a közép-magyarországi régió kivételével február másodikán felfüggesztették a pályázatok benyújtásának lehetőségét, módosított feltételekkel várhatóan még a hónap végén újra kiírják. A tízmilliárd forintnyi támogatási keretösszegből a kedvezményezettek harmincöt-ötven százalék mértékű, vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak. A lehívható előleg összege negyven százalékról huszonöt százalékra csökken - a tavasszal megjelenő pályázatok esetében is" - kommentálta az eredményeket Bognár Mihály, a K&H Pályázati tanácsadás igazgatóság vezetője.

Nemcsak esélyeiket látják pozitívan a cégek, de a százmillió forintos éves árbevétel felett teljesítő cégek negyvenkilenc százaléka talál is olyan pályázatot, ami komolyan érdekes lehet a vállalkozás számára. A mikro cégeknél ugyanakkor ez az arány lényegesen kisebb, vonzó uniós pályázatot csupán harmaduk talál. Ennek okát a pályázati szakember abban látja, hogy egyrészt tapasztalata szerint a legkisebb vállalkozások a legkevésbé tájékozottak a pályázati lehetőségeket, illetve a pályázási procedúra feltételeit tekintve. Másrészt ezen cégek számára a jellemzően harminc-ötven százalékos támogatási intenzitású pályázatok, a korlátozott saját erő miatt kevésbé jelentenek tényleges finanszírozási lehetőséget. Az ötezer fő alatti településeken működő mikrovállalkozások a kisebb volumenű és jóval bonyolultabb eljárásrendben hozzáférhető pályázati források miatt szintén reménytelenebbnek látják helyzetüket, mint nagyobb társaik.

"A 2010-es pályázati év előttünk álló részének két legfontosabb eseménye az áprilistól benyújtható telephely-fejlesztési pályázatok, illetve a várhatóan szintén tavasszal meghirdetésre kerülő technológiafejlesztési pályázatok lesznek. A korábbi időszakok tapasztalataiból kiindulva az akár ötven százalékos támogatási mérték és a tíz-négyszázmillió forint összegű vissza nem térítendő támogatás komoly vonzerőt jelent. Figyelembe véve a beruházási aktivitás újraéledését, nyárig igen aktív hónapokra számítunk" - mondta el Bognár Mihály. "Az országgyűlési választások viszont érdemben nem fogják befolyásolni az idei pályázatok megjelenését, azok feltételeit, tartalmát" - véli a szakember. "Idén egy kétéves pályázati ciklus második évében járunk, ezért legkorábban 2011-től lehetséges lényegi változás a támogatások elosztásában. Idén leginkább az április elsejével életbe lépő és az új kormány megalakulásáig fennálló döntési moratórium növelheti valamelyest a pályázatok elbírálásának időtartamát, bár a kormányrendelet napokban várható változása következtében a január 20. előtt benyújtott pályázatok mentesülnek a jogszabály hatálya alól" - magyarázta a szakember.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!