Gázár: 15-20 százalékos emelés jöhet júliustól

Vágólapra másolva!
A forint dollárral szembeni gyengülése és az olajtermékek világpiaci drágulása miatt a gáz árának akár 15-20 százalékos emelkedése is következhet júliustól. A Népszabadság információja szerint az új kormány már elkezdte a tárgyalásokat az energiapiac szereplőivel, akik vélhetően nem nagyon fognak ellenállni.
Vágólapra másolva!

A lap szerint 15-20 százalékos gázáremelkedés jöhet júliustól, mivel az elmúlt hetekben kilőtt az elszámolásnál használt dollár árfolyama, valamint némileg a világpiaci ár is emelkedik. A hazai felhasználású gáz döntő része Oroszországból származik.

A gázszolgáltatók szerint a dollár árfolyamának változása azonnal megjelenik könyveikben, mivel dollárban kell kifizetniük az orosz gázszállítmányokat. Áprilisig 200 forint körül ingadozott a zöldhasú ára, de az eurózóna gyengélkedése miatt a dollár emelkedni kezdett, május végére a 230 forintot is megközelítve. A május-júniusi átlagbecslés 225 forint, ami az előző számításhoz képest több mint 10 százalékos emelkedés.

Az oroszországi gáz magyar ára 350 dollár, ami júliustól 360-370 dollárra emelkedik ezer köbméterenként. Az olajár nemzetközi zuhanása miatt azonban az év további részében nem várható újabb tarifaemelkedés ebből a tételből.

A Népszabadság értesülése szerint az új kormány - bár eddig nem sokat közölt az energiaterveiről - "rendkívül lendületes háttérmunkába kezdett" az árak leszorítása érdekében. A Magyar Energia Hivatal minden eddiginél részletesebben vizsgálja az adatokat - írja a lap. A szolgáltatók számára kevésbé jelentős a júliusi tarifa az alacsony fogyasztás miatt, ezért vélhetően állnak a tárgyalások elébe.

Korábban komoly politikai vihart kavart, hogy a Magyar Energia Hivatal elnöke egy újságírói számításra rábólintva 16-17 százalékos áremelést ismert el. A kormányzó szocialisták kemény támadást kezdtek a hivatalelnök ellen, mivel szerintük ezzel előre bemondta, hogy mekkora emelést fogadnak majd el a szolgáltatóktól.

Az emelés végül átlagosan 10 százalékos volt, mivel a kormány megváltoztatta a számításra használt képlet egyes elemeit. Egy energetikai tanácsadó szerint viszont a változás miatt a cégeknek kevésbé éri majd meg tárolni a gázt, ezért egy újabb gázválság esetén kiszolgáltatottá válhat az ország.

A szolgáltatói körökben biztosra veszik, hogy az Orbán-kormány követni fogja a Bajnai-kormány gyakorlatát és a mérséklés érdekében változtatják majd a szabályokat. A Népszabadság szerint elemzők azt állítják, hogy az új kormány azért is csökkenti a gázszolgáltatók nyereségét, hogy később olcsóbban tudja majd megvenni őket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről