Kiütötték az OTP-t, zuhant a BUX

Vágólapra másolva!
A kedvezőtlen nemzetközi hangulatnak megfelelően jelentősen csökkent kedden a BUX. Lejtőre került valamennyi vezető papír, az OTP-részvények kereskedését délután fel kellett függeszteni, mert több mint 10 százalékkal esett az árfolyam. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe végül 1001,73 pontos, 4,62 százalékos csökkenéssel, 20 679,55 ponton zárt.
Vágólapra másolva!

Már kevéssel 13 óra után 3 százalékos veszteséget mutatott az index, délután fél 4-kor pedig már bő 4 százalékos mínuszban volt az index.

A Mol árfolyama 2,84 százalékkal 16 905 forintra csökkent, az OTP részvények ára 10,46 százalékkal 5310 forintra esett, a bankpapírok kereskedését fél négy után kellett felfüggeszteni, miután több mint tíz százalékos mínuszba kerültek. Valamennyi vezető részvény veszített értékéből.

A lejtmenetet vezető OTP-t fél 4 után fel kellett függeszteni, mert a bankpapírok 5400 forint alá, több mint 10 százalékos mínuszba kerültek. Pár perccel később ismét lehetett kereskedni a részvényekkel, ekkor 5320 forintnál tartott a kurzus, ami 10,3 százalékos zuhanást jelent. A többiek jóval kisebb zuhanással megúszták, a Mol 2,3 százalékkal 17 005, a Magyar Telekom 1,5 százalékkal 662 forintra, a Richter pedig 0,8 százalékkal 40 000 forintra gyengült.

Mindenütt rossz a hangulat

A BUX gyengülése elsősorban a kedvezőtlen nemzetközi hangulattal magyarázható a befektetők aggódnak az euró gyengülése és az eurózóna adósságválsága miatt. Ezért Tokióban a 225 válogatott részvényt tartalmazó Nikkei a keddi kereskedés végére hathavi mélypontra esett: a mutató 3,1 százalékkal 9459,89 pontra süllyedt záráskor. A vezető európai részvénypiacokon is az eladók irányítják a kereskedést, a londoni mutató 2,7, a frankfurti és a párizsi több mint 3 százalékos zuhanással nyitott.

A világ piacain a bankpapíroktól próbálnak szabadulni a befektetők, ezért esik az OTP is. A bankellenes befektetői hangulat azzal magyarázható, hogy Spanyolországban a hétvégén bejelentették, hogy csődbe ment és állami segélyre szorult egy viszonylag kis pénzintézet, a CajaSur. Piaci elemzők szerint félő, hogy más spanyol bankok is bedőlhetnek, ami újabb adósságkrízist indíthatna el Európában.

A következő napokban a múlt héthez hasonlóan bizonytalan kereskedésre van kilátás a magyar tőzsdén. Ez lesz a helyzet, amíg a piaci szereplők el nem hiszik, hogy az eddig meghozott döntések elégségesek lehetnek az eurózóna költségvetési gondjainak megoldására. A BUX továbbra is erőtlennek tűnik, ezért folytatódó esés várható a magyar börzén, ha a nemzetközi hangulat nem fordul meg jelentősen, erre azonban egyelőre nincs sok esély - derül ki a CIB Bank piaci előrejelzéséből.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről