Még mindig a görögök kezében van a forint sorsa

Vágólapra másolva!
Hétfőn reggel stabilizálódott a múlt héten gyengélkedő forint, de a görög válság a vasárnapi megállapodás ellenére is komoly bizonytalansági tényező.
Vágólapra másolva!

Hétfőn kevéssel 10 óra után 267,50 forintot ért egy euró a bankközi devizapiacon, egy dollárért 202 forintot kellett adni, a svájci frankot pedig 186,60 forinton jegyezték.

A magyar pénz múlt hét szerdán egészen 272,50 forintig gyengült az euróval szemben, az akkori lejtmenetet egyértelműen a görög költségvetési és finanszírozási problémák fokozódása okozta. Csütörtökre megnyugodtak a kedélyek, ekkor 266 forintra korrigált vissza a kurzus, majd pénteken újabb gyengülés következett, ekkor 269 forintig ment fel az árfolyam az amerikai tőzsdei mínuszok miatt.

"A görög problémákra végérvényes megoldás még messze nem született, így ez a téma továbbra is jelentős piacbefolyásoló tényező lesz az elkövetkező napokban, illetve akár hetekben is" - fogalmazott kommentárjában Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője, aki szerint ezért várhatóan
marad a magasabb volatilitás a forint árfolyamában is. (A vasárnap megszületettt görög csomagról itt olvashat részletesen, az esetleges magyar hatásokról szóló cikket pedig itt találja.)

Az elemző az elkövetkező napokra a 265-270 forint közötti árfolyamsávot tartja a legvalószínűbbnek, hétfőn pedig ennél szűkebb tartományba, azaz 266 és 269 forint közé várja a kurzust.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!