A vezető részvények közül csak az OTP zárt mínuszban

Vágólapra másolva!
Emelkedéssel zárta a hétfői kereskedést a BUX és az összes vezető részvény, kivéve az OTP.
Vágólapra másolva!

A BUX 38,08 pontos, 0,18 százalékos emelkedéssel, 20 881,87 ponton zárt hétfőn. A Mol 2 százalékos, a Richter 0,2 százalékos, az MTelelkom 0,6 százalékos emelkedéssel zárta a hétfői kereskedést. A vezető részvények közül így egyedül az OTP papírok veszítettek értékükből: 2,1 százalékkal 4719 forinra csökkent az árfolyamuk. A részvénypiac forgalma 16,1 milliárd forint volt.

Elsősorban a romániai gazdasági megszorítási intézkedésekkel kapcsolatos alkotmánybírósági döntés miatt volt alulteljesítő a budapesti részvénypiac a nyugat-európai, vagy akár a régiós börzékhez képest. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) elhalasztotta a Romániának szánt hitelrészlet átutalását, miután a román alkotmánybíróság részben alkotmányellenesnek nyilvánította a kormány és a parlament által már elfogadott megszorító intézkedéscsomagot.

Nem tudják eldönteni, hiteles-e az új kormány

Varjú Péter, az Erste Bank üzletkötője szerint ez azonban csak átmenetileg hat a magyar piacra. A szakértő szerint a befektetők óvatosak a magyar eszközökkel kapcsolatban az elmúlt napokban, a nemzetközi sajtóban megjelentek miatt, amely cikkek elsősorban Magyarország hitelességével foglalkoztak. Varjú Péter szavai szerint az azonban természetes, hogy elbizonytalanodnak a befektetők egy kormányváltást követően.

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház határidős üzletkötője kiemelte, hogy nem javított a hangulaton a hétvégén, Torontóban megrendezett G20 csúcstalálkozó sem, hiszen ott nem született megnyugtató megoldás a gazdasági problémákra. Mindkét szakértő kiemelte az OTP gyengülő árfolyamát, Sőre Balázs szerint Ázsiában is elsősorban a bankpapírok gyengültek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!