A cégek ötödének volt problémája az időjárással

Vágólapra másolva!
A mezőgazdaságból élő cégek mellett más ágazatok cégeit is kedvezőtlenül érintette az utóbbi hónapok kedvezőtlen időjárása. A K&H felmérése szeirnt a cégek 20 százalékánál okozott gondot a vihar, az árvíz vagy éppen a belvíz.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hónapok időjárása a mezőgazdasági vállalkozások több mint felét érintette negatívan, de az iparban és a kereskedelmi szektorban is minden ötödik cég működését nehezítették a viharkárok, az ár- és belvízhelyzet - derül ki a K&H Bank 700 magyarországi kis- és középvállalkozás bevonásával készített felméréséből.

Átlagosan a mikro-, kis- és középvállalkozások csaknem negyedének működését befolyásolta a rossz időjárás, a legnagyobb arányban természetesen a mezőgazdasági cégek helyzetét nehezítette meg. Ebben a szektorban a cégek 57 százaléka jelezte a felmérés során, hogy az időjárási körülmények negatívan befolyásolták működését, ezen belül is döntően a termelést.

"Bár egyelőre a vihar- és vízkárok mezőgazdasági cégek gazdálkodására gyakorolt pontos hatása még nem ismert, mivel az csak a betakarításkor derül ki, az már látszik, hogy azok a gazdák vannak jobb helyzetben, akik vegyes tevékenységet végeznek, azaz másból is van árbevételük. Pénzügyi szempontból leginkább a folyószámlahitelek kihasználtságának növekedésében, illetve a fejlesztési igények elhalasztásában mutatkozott meg a rendkívüli helyzet hatása" - mondta Németh László, a K&H Bank főosztályvezetője.

A kutatás során a mezőgazdasági termelőkön kívüli minden ötödik vállalkozás jelezte, hogy az elmúlt hónapok viharai, valamint az ár- és belvíz helyzet nehézséget jelentett számára. Ezen cégek elsősorban a vevőkön keresztül, illetve a szállítási problémák miatt szembesültek nehézségekkel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!