A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Nagy volt az igény a magyar kincstárjegyekre

Vágólapra másolva!
Sikeres volt a keddi kincstárjegy-aukció, amin a múlt heti aukciókhoz hasonlóan tervezettnél több papír talált gazdára.
Vágólapra másolva!

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) kedden 45 milliárd forint értékű kincstárjegycsomagot dobott piacra. A befektetők 118 milliárd forint értékben tettek ajánlatot, a nagy érdeklődés miatt az ÁKK 50 milliárd forintra növelte a kibocsátott mennyiséget.

A kincstárjegyek 5,43 százalékos átlaghozam mellett keltek el, ami 3 bázisponttal marad el az egy héttel korábbi aukción elért átlagtól és 12 bázisponttal alacsonyabb a hétfői másodpiaci hozamnál. A tervezettnél nagyobb kibocsátás és a hozamcsökkenés egyaránt azt jelzi, hogy van igény a magyar kincstájegyekre a befekteők körében.

Magára talált a magyar piac

Két héttel ezelőtt még jóval kisebb volt az érdeklődés, akkor a tervezettnél 10 milliárd forinttal kevesebb magyar állampapír kelt el, a visszafogott befektetői kereslet hátterében az IMF-tárgyalások megszakítása és az ebből következő bizonytalanság állt. A múlt kedden azonban már visszatért a befektetők vásárlókedve: az ÁKK 45 milliárd forint értékben kínált fel három hónapos kincstárjegyeket a befektetőknek, akik összesen 133 milliárd forint értékben tettek ajánlatokat. A jelentős túljegyzést látva a kibocsátó a tervezettnél 5 milliárd forinttal több adósságlevelet adott el.

Szintén jól sikerült a múlt csütörtöki kötvényaukció, amelyen a tervezettnél 7,5 milliárd forinttal több államkötvényt értékesített az ÁKK. A csütörtöki aukció sikeréről Forián Szabó Gergely, a Pionerr Investments befektetési igazgatója az [origo]-nak a következőket mondta, "lélektanilag fontos időpontban érkezett a hír, hogy az Államadósság Kezelő Központ a tervezettnél 7,5 milliárd forinttal több államkötvényt értékesített a csütörtöki aukción, miután jelentős érdeklődés mutatkozott a hosszabb lejáratú papírok iránt. Az IMF kikosarazása után árgus szemekkel figyeltük a kötvényaukciót, ami összességében erősnek volt mondható."

A szakértő azonban hozzátette, hogy "a medve bőrére még korai lenne inni, egyrészt a teljes államadóssághoz viszonyított viszonylag csekély összeg miatt, másrészt pedig azért, mert a piaci aggodalmak elsősorban nem rövid távra vonatkoznak. Az igazság napja a nemzetközi hitelcsomag visszafizetésekor fog eljönni: 2011 végétől válnak esedékessé a törlesztőrészletek. Azért addig sem alhatunk teljesen nyugodtan, hiszen a magas adósságaink miatt egy újabb válsághullám könnyen maga alá temethetne minket."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!