Árcsökkenést mért augusztusban a KSH

Vágólapra másolva!
Az előző hónaphoz képest augusztusban olcsóbb lett az élet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss jelentése szerint, az árak átlagosan 0,6 százalékkal csökkentek. Az éves ütem 3,7 százalékos inflációt mutat, ami azt jelenti, hogy mérséklődött a júliusi 4 százalékos ráta.
Vágólapra másolva!

A KSH pénteken publikált, augusztusi adatai szerint júliushoz képest 0,6 százalékkal lett alacsonyabb az árszínvonal. Az élelmiszerek 1,9 százalékkal lettek olcsóbbak, ezen belül is az idényáras termékek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 13,9 százalékkal, miközben a többi termék átlagosan 0,4 százalékkal drágult.

Drágultak a szeszes italok és dohánytermékek (0,3 százalék), valamint a szolgáltatások (0,4 százalék) is, a nyári kiárusításoknak köszönhetően viszont olcsóbbak lettek a ruházati termékek (-1,5 százalék).

Olcsóbb lett augusztusban a háztartási energia (-1,2 százalék), amelyen belül az elektromos áram 3,6 százalékos árcsökkenést mutatott. A járműüzemanyagok ára 0,7 százalékkal csökkent, míg a tartós fogyasztási cikkeké 0,3 százalékkal.

Az éves árszínvonal-emelkedési ütem 3,7 százalék volt, amelyben az élelmiszerek az átlagnak megfelelően drágultak, efölött volt azonban a háztartási energia árának emelkedése (6,1 százalék). A KSH által számított úgynevezett nyugdíjas fogyasztóiár-index 4 százalékos vagyis az infláció feletti drágulást mutat.

A 3,7 százalékos ütem alacsonyabb, mint a piac által várt ráta: a Reuters legutóbbi elemzői felmérése alapján a szakértői átlag 3,98 százalék volt. Az éves ütem a piac szerint év végére 4,24 pöröghet majd fel, míg egy évvel később már az árstabilitást jelentő 3 százalék környékére, 3,2 százalékra csökkenhet.

Az EU 27 tagországában 2010. júliusban a fogyasztói árak a harmonizált adatok szerint átlagosan 2,1 százalékkal voltak magasabbak, mint 2009. júliusban. Árcsökkenés volt megfigyelhető többek között Írországban (1,2 százalék) és Lettországban (0,7 százalék), a legnagyobb áremelkedést pedig Romániában (7,1 százalék) és Görögországban (5,5 százalék) mérték.

Az előző hónapban jelentősen csökkent az áremelkedés éves üteme, a korábbi 5 százalékról 4 százalékra eső ráta mögött azonban nem az árak tényleges csökkenése, hanem technikai ok állt. A 2009-ben, a stabilizációs csomag keretében megemelt áfakulcs áremelő hatása ugyanis júliusban futott ki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!