Fordulat a boltokban, júliusban többet hagytunk a kasszáknál

Vágólapra másolva!
Júliusban megszakadt az eddigi szomorú trend a kiskereskedelmi szektorban: a forgalom több mint három év óta először növekedett.
Vágólapra másolva!

Júliusban 673 milliárd forint forgalmat bonyolítottak le a magyarországi üzletek, ami 1,7 százalékos növekedést jelent éves összevetésben, júniushoz képest pedig 1 százalékos volt a bővülés - közölte szerda reggel a Központi Statisztikai Hivatal.

A friss adatok szerint az elmúlt években sorra gyenge számokat produkáló kiskereskedelmi szektor kezd magára találni: éves alapon legutóbb több mint három évvel ezelőtt, 2007 márciusában jegyzett fel növekedést a KSH. Ugyanakkor az első hét hónap adatai még mindig visszaesést mutatnak, január és július vége közötti 4071 milliárdos összesített forgalom 3,8 százalékkal marad el az előző év azonos időszakától.

Júliusban egyébként az eladások jelentős részét - 91 százalékát - lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) eladásai már pozitív irányba mozdultak el a 2009. júliusiához képest. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem júliusi volumene is meghaladta az előző hónap szintjét. Az üzemanyagtöltő-állomások forgalma 2010 júliusában 1,6, az év első hét hónapjában pedig 8 százalékos visszaesést mutatott.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2010. júliusban az Európai Unió 27 tagállamában az előző év azonos időszakához mérten átlagosan 1, az eurózóna országaiban 1,1 százalékkal növekedtek a kiskereskedelmi eladások: 12 tagállamban tapasztaltak bővülést, 8-ban csökkenést. A legnagyobb mértékű - 6,1 százalékos - növekedést Franciaországban, a legnagyobb - 8,8 százalékos - visszaesést Litvániában mérték.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!