A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A tízezres a legnépszerűbb hamis pénz

Vágólapra másolva!
A harmadik negyedévben növekedett a megtalált forint- és valutahamisítványok száma - közölte pénteken a Magyar Nemzeti Bank. A bűnözők körében a tízezres a legnépszerűbb bankó.
Vágólapra másolva!

A harmadik negyedévben 2409 darab hamis forintbankjegyet vont ki a jegybank a forgalomból, ez pedig arra utal, hogy az év eleje óta tovább nőtt a hamisítványok száma. Az első negyedévben még több mint 1500, másodikban pedig 2000 felett volt a hamis bankjegy.

A Magyar Nemzeti Bank pénteken közzétett negyedéves jelentése szerint a különböző címletű hamisítványok közül mind számuk és arányuk, mind pedig minőségük miatt kiemelkednek azok a tízezresek, amelyek elsősorban a kereskedelemben igényelnek nagyobb figyelmet. A hamisítványok kiszűrhetők egyrészt összetett érzékszervi vizsgálatokkal (tapintással, átnézetben, mozgatással), de főként napjaink korszerű eszközös módszerével, a kombinált uv-lámpás vizsgálattal.

A hamis valuták előfordulása továbbra sem jelentős, bár ezek száma is nőtt az előző két negyedévhez képest: a harmadik negyedévben 558, míg az előző két negyedévben 321, illetve 423 darab valutahamisítványt vont ki a forgalomból a Magyar Nemzeti Bank.

Mi a teendő?

Ha kétség merül fel egy bankjegy vagy érme valódiságát illetően, a vonatkozó MNB-rendelet alapján kötelességünk a bankjegyet vagy érmét szakértői vizsgálat céljából a hitelintézetnek, a postának vagy a jegybanknak átadni. A hitelintézet és a posta köteles a bankjegyet átvenni, valódiságát megvizsgálni és az általa hamisgyanúsnak minősített bankjegyet - az elvégzett valódiságvizsgálatra vonatkozó beszámolóval és az átvételre vonatkozó jegyzőkönyvvel, az átvételtől számított 20 munkanapon belül - továbbítani az MNB-nek.

A pénzfeldolgozó és a pénzforgalmazó köteles a valódiság- és forgalomképességi vizsgálat során fellelt, illetve az ügyfél által kezelt gépből származó és az általa elvégzett valódiságvizsgálat alapján is hamisgyanúsnak minősített bankjegyet - az elvégzett valódiságvizsgálatra vonatkozó beszámolóval és az átvételre vonatkozó jegyzőkönyvvel a felleléstől, illetve az ügyfél által kezelt gépbe való befizetéstől számított 20 munkanapon belül - átadni vagy megküldeni az MNB-nek. A pénzfeldolgozó és a -forgalmazó köteles a befizetéstől számított 8 hétig megőrizni a befizetőre, illetve a számlatulajdonosra vonatkozó információkat.



A bankjegyhamisításokkal kapcsolatban Pataki Tibor, a jegybank Nemzeti Készpénzszakértői Központjának vezetője korábban az [origo]-nak elmondta: nem életszerű, hogy mindenki egyesével ellenőrizze a bankjegyeket, ennek ellenére jó, ha mindenki tisztában van a legfontosabb bankjegybiztonsági elemekkel. Ha kétségeink vannak, akkor el kell vinni egy bankba a gyanús pénzt, attól pedig nem kell tartani, hogy emiatt csalónak, hamisítónak néznek minket. Fontos, hogy a hamis bankjeggyel találkozó vásárlónak nem kell tartania a megtorlástól, ha nem ő volt a hamisító. Ha valaki mégis hamis bankjegyet kap valahol vissza, akkor az ő kárát nem téríti meg senki, kénytelen lenyelni a veszteséget.

Ferenczi Barnabás pedig arra hívta fel a figyelmet, ha könnyebben átmennek a boltokban a hamisítványok, és növekszik a kárérték, akkor az MNB-nek lépnie kell, és új, a korábbinál is biztonságosabb bankjegyeket kell bevezetnie. A bankjegycsere költségeit - ami legalábbb 5 milliárd forint - áttételesen az adófizetők mellett a cégek kénytelenek megfizetni: egyebek mellett újra kell szabályozni az automatákat, át kell állni az új bankjegyek kezelésére, a készpénzszállító és -feldolgozó cégeknek ez nagy költséget jelent, amit bizonyosan behajtanak majd a megrendelőkön. (Legutóbb2007 augusztus végén vont ki bankjegyet az elszaporodó hamisítványok miatt a jegybank, ekkor a mostani ezresnél kevésbé védett, úgynevezett hologramhatású fémcsík és a gyöngyház színű, úgynevezett irizáló nyomat nélküli, Mátyás királyt ábrázoló ezres bankjegyektől kellett búcsút vennünk. Ezeket a bankjegyeket egyébként 2027 augusztus végéig váltja vissza a jegybank.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!