Bloomberg: Novemberben dönt Magyarország esetleges leminősítéséről a Moody's

Vágólapra másolva!
Novemberben hozza meg döntését a magyar államadósság besorolásáról a Moody's, a nemzetközi hitelminősítő cég az IMF-tárgyalások nyári megakadásakor tette figyelőlistára Magyarországot.
Vágólapra másolva!

A Moody's Investors Service nemzetközi hiteminősítő novemberben hozza meg döntését a magyar államadósság besorolásáról - értesült a Bloomberg.

A Moody's július végén tette felülvizsgálati listára a magyar államadósságot, a listára azért került fel Magyarország, mert Budapestnek nem sikerült megegyeznie a nemzetközi hitelezőkkel a költségvetési célokról (erről itt olvashat részletesen). Magyarország besorolása jelenleg Baa1, ami három fokozattal van a bóvli kategória fölött, a Moody's nyári közleménye szerint a várható leminősítés mértéke egy fokozat lehet.

A Moody's a döntést akkor azzal indokolta, hogy nőtt a magyar költségvetési és gazdasági kiltásokkal kapcsolatos bizonytalanság. "A bizonytalanság Magyarország és az IMF, illetve az EU közötti tárgyalások megszakadásának következménye" - közölte júliusban a hitelminősítő. A Moody's szerint a magyar gazdaság sebezhető, mindenek előtt a magángazdaság és az állami szektor eladósodottsága miatt.

A Bloombergnek nyilatkozott Dietmar Hornung, a hitelminősítő szakértője, aki szerint a kormányzat elköteleződése a költségvetési hiányszámok tartása mellett jó hír, de a Moody's azt is vizsgálja, hogy a bejelentett intézkedések miképp szolgálják a gazdaság és a pénzügyek erősítését, a magyar gazdaság versenyképességét és a gazdaság alkalmazkodóképességét.

A Bloomberg emlékeztet, hogy Orbán Viktor miniszterelnök átmeneti adók bevezetésével tartaná az idei 3,8, illetve a jövő évi 3 százalékos deficitcélt. A kormányfő október közepén jelentette be, hogy a kormány különadót vet ki az energetikai, a telekommunikációs és a kiskereskedelmi cégekre. A válságadók a már korábban kivetett bankadóval együtt évi csaknem 350 milliárd forintos bevételhez juttatják a magyar költségvetést, ami az éves bruttó hazai termék (GDP) 1,4 százalékának felel meg.

A kormány azt is bejelentette, hogy 14 hónapon át elterelik a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket, ami havi 30 milliárd foritnos megtakarítást jelent, miközben jövőre legalább 4,5 százalékos minimálbér-emelést javasolnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről