A jövő évben importlisztből fogják sütni a magyar kenyeret, mert ami az idén termett 1,2 millió tonna étkezési minőségű búzából itthon maradt, jó, ha februárig kitart - mondta a Népszabadságnak Varga László, a Magyar Pékszövetség elnöke.
Varga szerint a pékek jó része azzal tölti a napjait, hogy liszt után szaladgálnak, ugyanis számos malom már leállt. Nyolc észak-magyarországi pékség már egy szlovák malomból hordja át a lisztet. Ők arra készülnek, hogy a magyar lisztkészlet nem tart ki a következő aratásig, ismereteik szerint a termés zömét már kivitték Lengyelországban, Szlovákiába, Németországba, Ausztriába és Észak-Afrikába. Varga szerint legalább ekkora baj, hogy hogy az idén nagyon kevés őszi búzát vetettek a gazdák.
A pékek szerint a liszthiány egyértelmű drágulásoz vezet. Varga szerint az aratási szezon előtt kilónként 52-53 forintért kapták a lisztet, most azonban már 95 forintot fizetnek érte, és ha importra lesz szükség, akkor kora tavasszal 150-160 forint is lehet az ár. Egy kiló kenyérhez mintegy 75 deka liszt szükséges, így a mostani átlagos 250-300 forintos kenyérár jelentős emelkedése várható.