Drasztikusan lerontotta az ír adósbesorolást a Moody's

Vágólapra másolva!
Már csak két fokozatra van egymástól a magyar és az ír adósbesorolás, miután a Magyarországot múlt hétfőn leminősítő cég Írország osztályzatát öt kategóriával lejjebb vitte.
Vágólapra másolva!

Öt fokozattal, Aa2-től Baa1-re rontotta le Írország besorolását a Moody's nemzetközi hiteminősítő cég. A Moody's az új kategóriára is negatív kilátást tart érvényben, ami újabb leminősítést valószínűsít - jelentette a Bloomberg.

Ugyanez a hitelminősítő rontotta le a múlt héten Magyarország besorolását, éppen a Baa1-esről a Baa3-as, még éppen befektetői - tehát az úgynevezett bóvlitól egy lépésre lévő - kategóriára. Pár nappal később a Fitch Ratings három fokozattal lejjebb sorolta az ír osztályzatot.

Írország hatalmasra növekvő államadóssága miatt nagyon nehéz helyzetben van, a hónapokkal ezelőtt fenyegető görögországi államcsődveszély után ez az európai adósságválság legsúlyosabb fejleménye. Az írek az EU és az IMF közös hitelkeretére szorulnak, cserébe kemény megszorításokat kell bevezetniük.

Az európai adósságválsággal kapcsolatos kedvezőtlen fejlemények általában gyengítik az eurót és rajta keresztül a forintot. A mostani hír nyomán az euró új mélységi rekordot döntött a svájci frankkal szemben 1,2722 frankon, a magyar deviza reggel nyolckor kezdődött erősödésének lendülete azonban nem tört meg.

A spanyolok sem állnak jól

A legutóbbi spanyol állampapír-aukción jelentősen emelkedtek a hozamok - számolt be a Wall Street Journal amerikai üzleti napilap. Ez azt jelenti, hogy a befektetők az eddiginél nagyobb kamatot várnak el az ország hitelezéséért, vagyis kevésbé bíznak benne.



Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről