A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Mintegy 300 ezer háztartásban drágulhat a gáz

gáz, gázóra, gázszolgáltató, gázáremelés, gázláng, ÜN heti összefoglaló
Vágólapra másolva!
Átmenetileg felfüggeszti a több mint 350 ezer fogyasztót ellátó gázszolgáltató Emfesz Kft. engedélyét a Magyar Energia Hivatal. A vállalat fogyasztói emiatt várhatóan drágábban kapják majd a gázt.
Vágólapra másolva!

A Magyar Energia Hivatal (MEH) szerdai határozatában január 13-tól kilencven napra felfüggesztette az Emfesz gázkereskedő cég működési engedélyét.

"A felfüggesztés miatt az Emfesz nem szolgáltathat az ügyfeleinek, automatikusan megszűnik az eddig érvényben lévő szerződés a felek között. Az Emfesz ügyfeleit a hivatal által január 13-tól kijelölt egyetemes szolgáltató láthatja majd el gázzal" - közölte a MEH. A hivatal tájékoztatójából kiderül az is, hogy az érintett fogyasztóknak semmi tennivalójuk nincs, a kijelölésre kerülő szolgáltatók és az Emfesz korábbi felhasználói között új szerződés jön majd létre.

"A hivatal az új jogviszony létrejöttével kapcsolatos minden további szükséges információt - kellő időben - a honlapján és a sajtó útján fogja nyilvánosságra hozni" - fogalmaz a MEH közleménye. (Az Emfesz felfüggesztésével kapcsolatos jellemző kérdésekre a hivatal a honlapján ad válaszokat.) Az Emfesz a MEH döntésére reagálva közölte: a cég tiszteletben tartja a döntést.

Az Emfesz Orbánt is megkereste

Az Emfesz arról is tájékoztatott, hogy az engedély felfüggesztése a felhasználók gázellátásának folyamatosságát semmilyen módon nem befolyásolja és felhasználókat pedig írásban, teljeskörűen tájékoztatja a szükséges tudnivalókról. Góczi István, az Emfesz ügyvezetője az MR1 Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta, hogy a cég nincs csődben, hanem egy körbetartozási lánc miatt kialakult likviditási probléműval küzd a vállalat, amelynek amúgy "20 milliárd forintja van a rendszerben".

A kereskedelmi engedély felfüggesztése egy sor korábbi esemény következménye, a szolgáltató ugyanis több milliárd forinttal tartozott több elosztócégnek, illetve a Keler Rt. elszámolóháznak. A körbetartozási üggyel kapcsolatban Góczi december végén levelet írt Orbán Viktor kormányfőnek. A gázszolgáltató ügyvezetője szerint ellehetetlenülhet a társaság működése, ha nem áll helyre a cég iránti üzleti bizalom. A kft. miniszterelnöki megbízott kinevezését kérte, Góczi ekkor azt mondta, hogy erre azért van szükség, hogy megoldódjon az általuk rosszhiszeműnek vélt szereplők által generált körbetartozási ügy. Az Emfesz még karácsony előtt kiadott egy közleményt, amely szerint "közvetlen tartozás és cégcsoporton belüli kezességvállalás útján" közel 3 milliárd forint lejárt tartozása van a cég felé a Dunacent Kft.-nek, Energott Kft.-nek, az Alfa-Nova Kft.-nek és a Szegedi Hőszolgáltató Kft.-nek (erről itt olvashat részletesen).

A lakossági fogyasztók esetében az új szolgáltató nem adhatná magasabb áron a gázt az egyetemes ellátásban megszokottnál, ám az Emfesz ennél átlagosan nyolc százalékkal olcsóbban kínált fűtőanyagot, így a gáz drágulására számíthatnak a cég ügyfelei: több mint 300 ezer háztartás, hatezer kis- és közepes vállalat, 300 önkormányzat és 1100 intézmény.

A földgázkereskedő Emfesz Kft. kormányzati "megsegítése", egy ilyen kormányzati intézkedés átmeneti megoldásként is súlyos és indokolatlan beavatkozást jelentene a piaci folyamatokba, ezen felül ellentétes lenne a vonatkozó európai uniós szabályozással is - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerdán az MTI kérdésére. A válasz utal arra, hogy Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter az Emfesz Kft. ügyvezetőjéhez címzett korábbi válaszlevelében kifejtette, a körülmények alapos mérlegelése után ítélte így helyzetet. A válaszban közölték azt is, hogy "a minisztérium magáncégek közti elszámolási vitákba nem avatkozhat be".

Szükség esetén az Emfesz Kft. fogyasztóinak folyamatos gázellátása a hatályos jogszabályok alapján életbe lépő szakmai eljárásrend szerint biztosított, az ellátási kockázatok megnyugtató módon kezelhetők - közölte a minisztérium. A cég ügyfelei így akkor sem maradnak gáz nélkül, ha a gázkereskedő nem tudná teljesíteni vállalt kötelezettségeit, mivel ebben az esetben a Magyar Energia Hivatal másik szolgáltatót jelöl ki az ellátásra. A fogyasztók számára az egyetemes szolgáltatói körbe való visszatérés, a kiszámítható árszabályozás biztonságot jelent - közölte a minisztérium.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!