Nem vár újabb visszaesést a Világbank

Vágólapra másolva!
Idén 3,3, jövőre 3,6 százalékos növekedéssel számol, tehát nem vár újabb visszaesést a világgazdaságban a Világbank legújabb előrejelzésében, ugyanakkor gyors fellendüléssel sem számol. A leggyorsabban növekvő régió Dél- és Kelet-Ázsia marad.
Vágólapra másolva!

A világgazdaság a válságból való kibontakozás szakaszában tart, lassú, de tartós tempóban idén és jövőre. A 2010-ben még 3,9 százalékos növekedés idén 3,3 százalékra lassulhat - írta előrejelzésében a Világbank.

"A fejlődő országok erős hazai keresletének növekedése húzza a világgazdaságot, mégis a fejlett országok pénzügyi szektoraiban tapasztalt problémák fenyegetést jelentenek a növekedésre és sürgős lépéseket követelnek" - mondta Justin Yifu Lin, a Világbank vezető közgazdásza és elnökhelyettese.

Az előrejelzés szerint 2011-ben a fejlett országok 2,4 százalékkal növekedhetnek, míg a fejlődők 6 százalékkal. Igaz, a Kína és India nélkül számított becslés csak 4,3 százalékot jelez előre. A világgazdaság idén várható 3,3 százalékos növekedése 2012-ben 3,6 százalékra pöröghet fel.

A térségek szerinti megosztásban Kelet-Ázsia és a Csendes-óceán térsége növekedhet a leggyorsabban idén, 8 százalékkal. Őket követi a várhatóan 7,7 százalékkal bővülő Dél-Ázsia, a Szahara alatti afrikai térség 5,3 százalékkal, Észak-Afrika és a Közel-Kelet 4,3 százalékkal. A leglassabban bővülő térségek Európa + Közép-Ázsia és Latin-Amerika + a Karibi-térség 4-4 százalékkal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!