Miniszteri rendeletben szabályozzák, hogy mi számít magyar élelmiszernek. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára példaként említette, hogy az nevezhető majd száz százalékban magyar terméknek, amelyben legfeljebb öt százalék külföldről származó anyagot használnak a feldolgozás során. Az is benne lesz a jogszabályban, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni a kézműves, hagyományos és prémium termékeknek.
Kardeván Endre elmondta, hogy a rendelettervezet már túl van az egyeztetésen. Ha nem kell uniós jóváhagyásra küldeni Brüsszelbe, akkor hamarosan aláírhatják, ha viszont szükség van az uniós nofitikációra, akkor az eljárás 3 hónapig eltarthat.
Kardeván Endre arról is beszélt, hogy a hungarikumokról szóló törvénytervezethez beérkezett észrevételeket most dolgozzák fel, a dokumentumot várhatóan az első félévben a parlament elé terjesztik.
Az államtitkár aláhúzta, a kormány programjában is szerepel annak elérése, hogy minél több magyar árut vásároljanak itthon, és a hozzáadott érték az országban maradjon. Szerinte a magyar termékek iránti fogyasztói tudatosság növelése fontos, mert jelenleg inkább az árat nézik a vásárlók. A legutóbbi német dioxinszennyezés esete is rámutatott arra, hogy legjobb védekezése ilyen esetekben a hazai termékek vásárlása.