Önellátásra készül az osztrák Agrana konszern tulajdonában lévő Magyar Cukor Zrt. (MC) kaposvári gyára; a tervek szerint 2013-ra a cukorgyártás energiaigényét teljes mértékben saját előállítású biogázból fedezik, ami jelentősen csökkenti az előállítás költségeit - mondta Hájos László, a Biogáz Fejlesztő Kft. ügyvezetője.
Az ország egyetlen működő cukorgyárában 2007-ben indították el a saját fejlesztésen alapuló energiaracionalizálási programot, amelynek egyik lépése volt az úgynevezett utófermentor megépítése, amellyel biogázt nyerhetnek a cukorgyártás melléktermékéből.
Az ügyvezető elmondta: az Európai Unió támogatásával megvalósított beruházás összességében 220 millió forintba került, amihez 90 millió forint önerőt biztosított a tulajdonos. Hozzátette: ezzel és a már meglévő két biogáztermelő fermentorral a gyár energiaigényének több mint a felét biztosítják.
A cél az, hogy a cukorkvóta eltörlésekor - ez 2013-ban várható - már teljes egészében saját termelésű biogázt használjanak a cukorgyártás során, biztosítva ezzel a versenyképességüket a külföldi partnerekkel szemben - mondta az ügyvezető.
Hájos László közlése szerint ennek érdekében adtak be pályázatot egy, hozzávetőleg egymilliárd forint összköltségű újabb beruházás támogatására - egy harmadik fermentor építésére -, s készítettek elő egy másikat, amelynek 800 millió forint az összköltsége.
Ez utóbbi fejlesztés célja, hogy a gyárban megtermelt biogáz többletet földgáz minőségben bértárolásra, illetve felhasználásra át tudják adni a gázszolgáltatónak. Mindkét pályázathoz 50 százalékos támogatást szeretnének elnyerni - mondta az ügyvezető. Jelezte: kedvező elbírálás esetén az újabb fermentor már az őszre, a kampány indulására elkészülhet.
A kaposvári gyárban saját tudás alapján 2007 óta állítanak elő a cukortermelés melléktermékeként keletkező répaszeletek felhasználásával biogázt. Eddig két, egyenként 12 ezer köbméter térfogatú fermentort építettek. Az ezekből távozó fermentléből az utófermentorban további, a várakozások szerint naponta hétezer köbmétert biogázt nyernek ki. A fermentlé további feldolgozásának környezetvédelmi szerepe is van, javítja a gyár szennyvízkezelésének hatásfokát.