Egységes módszerrel számítaná ki a cégek adóalapját az EU

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság szerint az uniós cégek összességében több milliárd eurót is megtakaríthatnának, ha elfogadnák javaslatát és a társaságiadó-alapot egységes módszerrel számolnák ki. Az adókulcs meghatározása azonban továbbra is a tagállamok joga maradna.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság javaslatot tett szerdán az EU területén működő vállalkozások adóalapjának egységes kiszámítási módjára. A javasolt közös konszolidált társaságiadó-alap (KKTA) azt jelentené, hogy a vállalatok az "egyablakos ügyintézés" előnyeit kihasználva intézhetnék az adóbevallásukat, és konszolidálhatnák az EU-n belül keletkező teljes nyereségüket, veszteségüket. A társaságiadó-kulcs meghatározása teljes mértékben a tagállamok szuverén joga maradna.

Az uniós végrehajtó testület számításai szerint a KKTA révén a vállalkozások a megfelelési költségekből 700 millió eurót, a konszolidációval 1,3 milliárd eurót takarítanának meg. A tevékenységüket határon túlra is kiterjesztő vállalkozások pedig további egymilliárd eurót is megtakaríthatnának a Bizottság szerint.

Esetükben ugyanis a mostani szabályok alapján előfordulhat, hogy akár 27 különböző szabályrendszer alapján is kell adóalapot számítaniuk, és akár 27 különböző adóhatósággal is együtt kell dolgozniuk. Emellett egy bonyolult rendszer alapján kell dönteniük a vállalatcsoporton belüli tranzakciók adózásának mikéntjéről, és nem tudják az egyik tagállamban keletkezett veszteségüket a másik tagállamban keletkezett nyereségükkel szemben elszámolni.

Az egységes adóbevallás alapján a vállalat adóalapja egyedi képlet szerint kerülne megosztásra azon tagállamok között, ahol a vállalat tevékenységet folytat. A képlet három tényezőt venne figyelembe: az eszközöket, a munkaerőt és az árbevételt. Az adóalap részarányosítását követően a tagállamok az adóalap rájuk eső részét a saját társaságiadó-kulcsuknak megfelelően megadóztathatják.

A KKTA nem kötelező, csupán választható lenne a vállalatok számára. Azok a vállalatok, amelyek úgy találják, hogy előnyükre válna a harmonizált uniós rendszer, választhatnák azt, míg a többi vállalat a tagállami rendszerek szerint folytatná a működését.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!