A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Félrevezetőnek tartja nyolc közgazdász Orbán adófüggetlenségi érveit

Vágólapra másolva!
Nem ért egyet az Orbán-kabinet döntésével nyolc közgazdász, akik ezért közleményben kritizálták azt a döntést, hogy Magyarország nem kíván részt venni az európai gazdasági koordinációban. Szerintük félrevezető a kormány érvelése az adóügyi függetlenségről, és ezért Magyarország többet veszthet a kívül maradással, mint amennyi szabadságot az összehangolt politikával veszítene.
Vágólapra másolva!

Közleményben kritizálta nyolc közgazdász a kormány azon döntését, hogy nem kíván részt venni az európai gazdasági koordinációban. Szerintük félrevezető a kormány érvelése, amely az "adópolitika függetlenségével" magyarázza a kívül maradást.

A közgazdászok azt írták, hogy az európai szabályozás "egyedül a társasági nyereségadó alapjának egységes kiszámítását irányozza elő, és nem zárja ki az alacsonyabb és magasabb adókulcsok versenyét" - írták.

"Ha Magyarország önként kiválik az európai élmezőnyből, és különutas megoldásokkal próbálkozik, azzal többet vesztünk a réven, mint amit nyerünk a vámon" - olvasható a közleményben. Ezt azzal támasztják alá a közgazdászok, hogy a közös alapszámítás fontos a cégeknek az átláthatóság miatt, míg az alacsony adókulcsokon keresztül megmarad a társaságok vonzásának lehetősége.

Szerintük a különutas megoldás miatt a cégek "nemzeti meglepetés" miatt aggódhatnak, ami a közösségi szabályok elfogadásával nem érné őket. Nemzeti meglepetés alatt értették például a kormány különadóit.

Kritizálták az Orbán-kabinetet amiatt is, hogy ebben az évtizedben nem kíván belépni az eurózónába. A közgazdászok szerint igaz, hogy átmenetileg bővíti a gazdaságpolitikai eszköztárat az önálló monetáris politika és a lazábban megválasztható inflációs politika, "hosszabb távon tekintve azonban az eurózónából való kimaradás ára sokkal nagyobb".

Az aláíró közgazdászok szerint "most alakul ki a kétsebességes Európa. A külső körben maradni, mellékvágányon bolyongani könnyebb, viszont ezekbe az országokba nem sietnek a befektetők, kimaradnak a technikai és üzleti kapcsolatok nemzetközi hálózataiból, óhatatlanul visszaszorulnak a világgazdaságban" - írták.

A levél fogalmazásából kiderül, hogy a közgazdászok a csütörtök-pénteki uniós csúcs előtt írták a levelet, például arra hívták fel Orbán kormányát, hogy "a hét végén megrendezésre kerülő európai uniós csúcstalálkozón fogadja el a többségi álláspontot".

A levél aláírói: Bauer Tamás (volt SZDSZ-es képviselő, a Magyar Közgazdasági Társaság tagja), Békesi László (volt pénzügyminiszter), Csillag István (volt gazdasági miniszter), Mihályi Péter, Muraközy Balázs, Soós Károly Attila (MTA Közgazdaságtudományi Intézet), Petschnig Mária Zita, Várhegyi Éva (Pénzügykutató)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!