A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

MNB-program indult a sok hamis forint ellen

Vágólapra másolva!
A jegybank vissza nem térítendő támogatást ad a kisboltokat üzemeltetők cégeknek a hamisítványok biztos kiszűrésére alkalmas készpénzvizsgáló berendezések beszerzéséhez. A legolcsóbb gépek beszerzése a támogatás igénybevételével nagyjából tízezer forintos kiadást jelenthet a cégeknek.
Vágólapra másolva!

"A magyar gazdaság készpénzigénye nagyon magas, a forgalomban lévő készpénz állománya meghaladja a GDP 8 százalékát, az elmúlt években pedig nőtt a nagycímletű hamis bankjegyek száma. Ezért a jegybanknak kötelessége, hogy a készpénzfizetés biztonsága érdekében lépéseket tegyen" - közölte kedden délelőtt Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

Ferenczi Barnabás, az MNB készpénz-logisztikai igazgatója pedig elmondta: Magyarországon az elmúlt három év átlagában egymillió valódi bankjegyre több mint 25 hamis bankjegy jutott, miközben Bulgáriában húsz, Litvániában, Csehországban vagy éppen Romániában tíz alatt marad a hamis bankók aránya. "Magyarországon a hamisítványok 90 százaléka 5, 10 vagy 20 ezer forintos, azaz a nagyobb címleteket kedvelik a bűnözők" - tette hozzá Ferenczi.

Forrás: Magyar Nemzeti Bank

Az igazgató azt mondta: jelenleg a hamis bankjegyek elleni védekezés egyik leghatékonyabb eszköze az UV-A és UV-C fénycsővel egyaránt rendelkező bankjegyvizsgáló eszközök használata, ezért az MNB 2011-ben programot indított a korszerű készülékek beszerzésnek támogatására. "A legújabb hamisítványok a csak UV-A fénycsővel ellátott pénzvizsgáló berendezésben akár valódinak tűnhetnek, a különleges ismertetőjegyek zölden fluoreszkálnak, az UV-C fényforrás alatt azonban a valódi bankjegyek ismertetőjelei vörösek lesznek, a hamisítványoknál pedig zöldek maradnak. Ferenczi közölte: az UV-C fényforrással ellátott berendezések használatával gyakorlatilag 100 százalékosan kiszűrhetőek a hamisítványok. "Az UV-C fény alatt vörösen világító ismertetőjegyek festéke ugyanis nagyon nehezen beszerezhető" - tette hozzá.

Forrás: [origo]
Az UV-A fényforrás alatt zöldek az ismertetőjegyek a hamis és a valódi bakjegyeknél is

Ferenczi azt is elmondta, hogy a világviszonylatban egyedülálló program első részeként a jegybank az készülékeket forgalmazni szándékozó cégek körében keresett partnereket, kedden pedig elindult a második fázis, amelynek keretében a jegybank a pályázat során a berendezések nettó kiskereskedelmi árának 60 százalékával - darabonként legfeljebb 20 ezer forinttal - támogatja a programban részt vevő kiskereskedőket. "Egy-egy ilyen gép nettó ára 30-50 ezer forint között mozog, tehát a legolcsóbb készülékek megvásárlása a kiskereskedők körülbelül 10 ezer forintos kiadást jelent" - mondta a készpénz-logisztikai igazgató.

Pályázni azok a kiskereskedelmi tevékenységet végző kereskedők tudnak, akik szerepelnek a nyilvános cégjegyzékben, nyilvánosságra hozták 2010. évi beszámolójukat, üzleteikben meghatározott termékkör-kategóriába eső termékek forgalmazását végzik, üzletük alapterülete nem haladja meg a 400 négyzetmétert, illetve üzletenkénti tavalyi éves árbevételük meghaladja a 10 millió forintot. A jegybank a benyújtott pályázatokat meghatározott kritériumok alapján bírálja el, majd postán értesíti a nyerteseket. A pályázat nyertesei az MNB forgalmazói listájáról választhatják ki, hogy hol vásárolják meg az MNB által nyújtott támogatás értékével csökkentett áron az UV A/C készüléket. A támogatásra fordítható pénzügyi keret összértéke 50 millió forint. (A pályázat pontos feltételei az MNB honlapján elérhetők.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!