A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Mélyben ragadt a pesti tőzsde a kedvező amerikai hírek után

Vágólapra másolva!
A délutáni kedvező amerikai adatok segítették az európai tőzsdék emelkedését kedden, pedig a kereskedési nap kiábrándító gazdasági adatok hírével kezdődött. A főbb tőzsdeindexek ennek megfelelően estek délelőtt, majd visszakapaszkodtak, a magyar BUX azonban alig tudott lefaragni napközbeni hátrányából, amiben szerepe volt annak is, hogy a magyar gazdaság növekedése leállt a második negyedévben.
Vágólapra másolva!

A német és a magyar, illetve az eurózóna gazdasága visszaesésének rossz hírével indult a keddi kereskedési nap mind a nyugat-európai, mind a hazai piacon. Délután a jó amerikai híreknek köszönhetően fordulat következett, amely az európai és amerikai tőzsdéket felhúzta, a magyar azonban súlyos visszaeséssel zárt.

Reggel előbb a német GDP-adat jelentett rossz hírt az európai gazdaságnak: Németország csupán 0,1 százalékkal tudott növekedni az elsőről a második negyedévre a várt 0,5 százalék helyett. A később közölt 0,2 százalékos eurózónás növekedési adat is elmaradt a várakozástól. A két adat azt jelentette a piacnak, hogy az Európai Unió növekedése leállhat.

Lassuló magyar gazdaság

Kilenc órakor a Központi Statisztikai Hivatal közölte a második negyedéves magyar GDP-adatot, amely a némethez hasonlóan lassulásról szólt. A korábbi 2,5 százalékról 1,5 százalékra lassult a magyar gazdaság növekedése éves alapon, negyedévről negyedévre pedig nem növekedett a magyar kibocsátás.

A lassuló gazdaság azt jelenti, hogy a kormány a konvergenciaprogramban megfogalmazott államháztartásihiány-pálya tartása érdekében a költségvetés módosítására szorulhat. A Nemzetgazdasági Minisztérium délutáni közleménye szerint azonban az idei hiánycél nincs veszélyben, a Stabilitási Alap fedezi a növekedési elmaradás miatt várható 90 milliárdos kiesést. A hosszabb távú pályára vonatkozó kormányzati becsléseket pedig a jövő évi költségvetés tervezetében kívánja vázolni a kormány - mondta Kármán András államtitkár. A hiánypálya jelentőségét jelzi, hogy szerdán Orbán Viktor miniszterelnök is nyilatkozni fog az európai válságról.

A kedvezőtlen reggeli hírek miatt eséssel kezdtek az európai tőzsdék. A német DAX 2,7 százalékos visszaesést is mutatott délelőtt, majd egy kisebb visszapattanás után délutánig szűk sávon belül mozgott. Délután az Egyesült Államokból több kedvező hír is érkezett. A vártnál nagyobb mértékben nőtt az amerikai ipar kibocsátása, a Fitch hitelminősítő pedig az S&P augusztus 6-i lépésével szemben nem minősítette le az Egyesült Államok adósságát, sőt stabil kilátást csatolt friss jelentéséhez. Ez azt jelenti, hogy az amerikai adósságválság elcsendesülni látszik. A hírre az európai tőzsdék emelkedni kezdtek, igaz, zárásra a londoni FTSE-100 (+0,13) kivételével így is mérsékelt veszteségben maradtak (DAX: -0,45).

A pesti tőzsde legfőbb mutatója, a BUX 18 600 pont körüli szintről délután két órára 18 100 pont közelébe, több mint három százalékkal esett, majd a kedvező fordulatra némileg sikerült visszakapaszkodnia, de zárásra csak 18 321 pontig, 2,75 százalékos gyengülésig tudott felzárkózni.

Merkel, Sarkozy: Nem a közös kötvényre

Az európai gazdasági vihar megnyugtatására folytatódtak az erőfeszítések. Az Európai Központi Bank tovább vásárolta az adóssággondokkal küzdő országok kötvényeit, amelyek hozamát öt hete először sikerült 5 százalék alá szorítani.

Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök kedd délután Párizsban találkozott, hogy az eurózóna átalakításáról tárgyaljanak. A két kormányfő levélben azt javasolja Herman van Rompuy uniós elnöknek, hogy az Unió tagállamai hozzanak létre a közös európai gazdaságot kormányzó testületet, vezessenek egy speciális tőzsdei adót és foglalják az európai országok alkotmányába az állami eladósodás határát. A közös európai kötvény bevezetését azonban egyelőre elutasította a két kormányfő.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!