A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Lobbiznak a bankok a céges hitelek támogatásáért

Vágólapra másolva!
Egyelőre nincs hír a vállalati hitelezés élénkítését célzó, májusban beígért kormányzati intézkedésekről, pedig a cégek hiteligénye magasabb, mint amennyit a bankok hajlandóak adni.
Vágólapra másolva!

Nem történt komolyabb előrelépés a banki hitelezés elősegítésében - értesült az [origo] nevük elhallgatását kérő bankvezetőktől. A kormány és a Bankszövetség eredetileg az árfolyamrögzítés májusi bejelentésekor akart megállapodni arról, hogy a devizahitelesek megsegítésén kívül a kormány milyen eszközökkel támogatja a bankok vállalati hitelezésének felpörgetését, ez azonban akkor elmaradt.

Információink szerint nem hivatalos találkozókon a bankok képviselői továbbra is lobbiznak azért, hogy a hitelezés serkentéséért cserébe bankadókedvezményt kaphassanak. Mint az egyik, neve elhallgatását kérő bankvezető fogalmazott, arra számítanak, hogy a jövő évi adótörvények vitája során ez a verzió véglegesedhet, és 2012-től már alacsonyabb bankadót fizethetnek azok a bankok, amelyek élénkítik a vállalati hitelezésüket.

Szlovéniában hasonló megoldás született a nyáron, amikor a kormány bevezette a bankadót. Ott az adókulcs jóval kisebb mértékű, és kedvezményeket nyújt a belföldi hitelezésüket fokozó bankoknak. Adókedvezményt kapnak azok a bankok, amelyek mérlegfőösszegük legalább 60 százalékának megfelelő összegű hitelt nyújtanak a vállalatoknak. Mentesülnek a különadó megfizetése alól azok a bankok is, amelyek évente legalább 5 százalékkal bővítik vállalati hitelkihelyezésüket.

Magyarországon a cégeknek nagy szükségük lenne az élénkítésre, a Magyar Nemzeti Bank múlt héten közzétett hitelezési felmérése szerint ugyanis a vállalati szegmensben nagyon visszafogottan hiteleznek a bankok. Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitásért felelős igazgatója akkor közölte, hogy a vállalati szegmensben a kínálati oldal gátolja a hitelbővülést. Ez azt jelenti, hogy a vállalatoknak óvatosságból csak visszafogottan adnak hitelt a bankok, minimális pénzt helyeznek ki a cégeknek, elsősorban folyószámlahiteleket és működési hiteleket adnak.

A második negyedéves - előzetes GDP-adat - gyenge teljesítményről tanúskodik, ráadásul a kilátások is kedvezőtlenek. A harmadik negyedévben rekordokat döntött a svájci frank, ami az amúgy is pangó belső fogyasztást még jobban visszavetheti, ráadásul az ipar új rendelésállományai csökkentek, ez pedig azt jelzi, hogy az ágazat termelése lassabb lesz, mint korábban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!