Feldolgozóipar: Európában nőnek, Magyarországon zuhannak az új megrendelések

Vágólapra másolva!
A gyenge hazai növekedési adat után lesújtó képet fest a magyar ipar állapotáról az Eurostat feldolgozóipari mutatója, amely szerint az Európai Unióban Magyarországon esett vissza leginkább az ágazat egy év alatt. Eközben a 27 tagállam átlaga a magyar visszaeséshez hasonló mértékű emelkedést mutat.
Vágólapra másolva!

Az Unióban 8,5 százalékkal növekedett a feldolgozóipari új megrendelések állománya egy év alatt idén júniusig, Magyarországon azonban pont fordított volt a tendecia, éves alapont 8,3 százalékkal csökkent az állomány. A feldolgozóipari adat részben magyarázza a rossz második negyedéves GDP-adatot, amely szerint leállt a magyar gazdaság növekedése, és amely alapján nem a várt 2,5-3 százalékos növekedés, hanem 2 százalékos bővülés teljesülhet csak idén.

Az Eurostat szerdán közölt adatai szerint éves összevetésben Magyarországon volt a legnagyobb visszaesés a feldolgozóipari új megrendelésekben. Az Európai Unióban (EU) és az euróövezetben is csökkent júniusban a feldolgozóipari új megrendelések állománya az Unió statisztikai hivatala szerint.

A huszonheteknél 0,3 százalékkal, a 17 tagú euróövezetben 0,7 százalékkal csökkent az új rendelések állománya júniusban az egy hónappal korábbihoz képest. Ugyanakkor éves összevetésben bővülést regisztrált az uniós statisztikai hivatal, az EU egészében 8,5 százalékos, az euróövezetben 11,1 százalékos volt a növekedés.

Havi szinten 12 uniós tagországban csökkent a feldolgozóipari vállalatoknak adott új megrendelések állománya. A legnagyobb, 10,5 százalékos visszaesést Svédországban mérték, a második Észtország 9,8 százalékos, a harmadik Magyarország 9,7 százalékos mínusszal.

Éves összehasonlításban csupán 5 tagországban csökkent az új rendelések állománya az elérhető adatok szerint. A legnagyobb mértékű, 8,3 százalékos visszaesés Magyarországon volt, a második és a harmadik Dánia és Görögország, egyaránt 6 százalékos mínusszal. A gyenge hazai adat azonban ellentmond a július elején publikált feldolgozóipari beszerzési menedzserindexnek, amely Magyarországon akkor növekedett, szemben a lengyel és cseh visszaeséssel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!