A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Blikk: Engedné a devizában törlesztést az MNB javaslata

MNB, Magyar Nemzeti Bank
Vágólapra másolva!
Simor András jegybankelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a hitelesek helyzetéről tárgyalt szerda délelőtt. A találkozóra vitt 10 pontos MNB-javaslatot nem hozták nyilvánosságra, de a Blikk azt írja, megtudta annak főbb pontjait. Eszerint a jegybank engedné a hosszabb kamatperiódust és a devizában történő törlesztést.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank elnöke 10 pontban vázolta elképzeléseit szerdán Matolcsy György gazdasági miniszternek. A részleteket ugyan nem árultak el, de a csütörtöki Blikk azt írja, megtudta a Simor-féle mentőcsomag főbb részleteit, forrását azonban pontosan nem nevezte meg.

A Blikk értesülése szerint a jegybank hosszabb kamatperiódust állapítana meg. Jelenleg általában 6-12 havonta a bankok újraszámítják a kamatokat, és egyoldalúan változtatják a szerződéseket. Így az ügyfél törlesztése néhány hónap után jelentősen megugorhat.

A lap szerint a javaslat független kamatszinthez, például a jegybanki alapkamathoz kötné azokat a maximális kamatokat, amelyeket a bankok felszámolhatnak. Így például, ha a kamat legfeljebb 3 százalékponttal lehetne magasabb a jegybankinál, úgy a jelenlegi 6 százalékos alapkamathoz viszonyítva a bankok most 9 százaléknál nagyobb forintkamatot nem kérhetnének. Ha az alapkamat csökkenne, a bankoknak is csökkenteniük kellene, ha pedig növekedne, úgy mérlegelhetnének, hogy emelnek-e.

Egy további pont szerint nem számíthatnának fel a bankok kezelési költségeket, azt a kamatból kellene kigazdálkodniuk. Az MNB azt javasolja továbbá a Blikk szerint, hogy egy olyan központi rendszer jöjjön létre, amely pontosan tartalmazná: ki fizeti lelkiismeretesen kölcsöneit, számláit. Ebből a bankok megtudhatnák: ki a jó adós, és külön kedvezményeket biztosítanának neki.

A Blikk azt is írja, hogy a jegybank javasolja a devizában történő törlesztés lehetőségét. Főleg a frankhitelesek problémája, hogy akár néhány nap alatt jelentősen megugorhat a svájci frank ára, lehet hogy éppen az ügyfél fordulónapján. Ha viszont a hitelesek maguk utalhatnák át a frankot, azt akkor vehetnék meg, amikor úgy gondolják, az árfolyam kedvező.

Az MNB egy éve már előállt egy hasonló javaslatcsomaggal

A kormányfő a múlt héten azt közölte, hogy ugyan bevezették az árfolyamrögzítés lehetőségét, de azt csak átmeneti segítségnek tekintik, és a kormány egy olyan végleges intézkedésen töri a fejét, ami a devizahiteleseknek segít. Keddi sajtótájékoztatóján Orbán azt mondta, hogy a svájci jegybank lépése (hogy rögzítik az euróhoz a frankot) jó, de a kormány nem tette le arról, hogy segítsen a devizahiteleseknek.

Az MNB tavaly már egy javaslatcsomagot letett az asztalra a hitelesek helyzetét megkönnyítendő, melynek több eleme megjelenik a - Blikk információja szerinti - mostani javaslatokkal.

Az MNB akkor azt mondta, hogy szerinte a bankok erőfölénye főként a hiteltermékek árazásában jelenik meg, ezért úgy látta, hogy az ügyfél és a bank viszonyában itt kell beavatkozni. Ezért az MNB azt javasolta a kormány számára, hogy alkosson jogszabályt, mely szerint a fogyasztók számára kétféle hiteltermék kínálható a jövőben: nem növelhető felárral referenciakamathoz kötött vagy hosszabb (években mérhető) kamatperiódusra rögzített kamatozású termék.

Emellett felvetette egy olyan jogszabály megalkotásának szükségességét, mely kizárja a törlesztésnél alkalmazott árfolyamrés ügyfelek számára hátrányos szélesítését; korlátozza a marzs lehetséges mértékét; illetve lehetővé teszi a hitelek devizában történő törlesztést is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!