Váratlanul leminősítette Olaszországot a Standard & Poor's

A Standard and Poor's váratlanul leértékelte Olaszország szuverén adósbesorolását egy fokozattal "A+/A-1+"-ról "A/A-1"-re
Vágólapra másolva!
A hitelminősítő szerint az olasz kormánykoalíció törékenysége és a parlamenten belüli politikai nézeteltérések korlátozhatják a kormány képességét arra, hogy határozottan reagáljon a gazdasági kihívásokra. Egy görög lap úgy tudja, hogy Jeórjiosz Papandreu miniszterelnök pedig népszavazást tartana Görögország euróövezeti tagságáról.
Vágólapra másolva!

Váratlanul leértékelte, egy fokozattal A+/A-1+-ról A/A-1-re rontotta Olaszország szuverén adósbesorolását a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő arra hivatkozva, hogy gyengültek az olasz gazdaság növekedési kilátásai, és ezen a helyzeten a Silvio Berlusconi kormánya által tervezett reformok sem javítanak sokat.

A Washingtonban helyi idő szerint hétfő este nyilvánosságra hozott új besorolásra - további leminősítés lehetőségére utaló - negatív kilátás van érvényben. A leminősítés után a Standard & Poor's továbbra is a megbízható kötvénykibocsátók közé sorolja Olaszországot, de ezt befolyásolhatja a gazdasági helyzet változása.

A leminősítés híre tovább erősítheti az adósságválság sújtotta euróövezeten belüli gondokkal kapcsolatos aggodalmakat. A piac inkább arra számított, hogy a nemzetközi hitelminősítők közül elsőként a Moody's értékelheti le Olaszországot. A Moody's múlt pénteken közölte, hogy még egy hónapot vár, mielőtt eldönti, változtat-e Olaszország adósbesorolásán.

Kedden folytatják a tárgyalásokat Görögország hiteléről

A görög pénzügyminisztérium közlése szerint közép-európai idő szerint kedden este hétkor folytatódik a görög kormány és a nemzetközi hitelezők képviselőinek videókonferenciája. Az éjszakába nyúló hétfői megbeszéléseket követően görög kormányilletékesek azt nyilatkozták, hogy közel a megállapodás a tavaly májusban jóváhagyott hitel újabb, 8 milliárd eurós részletének a folyósításáról.

A nemzetközi pénzügyi közösség - az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Központi Bank - azt várja Athéntől, hogy következetesen és szigorúan vigye végig a tavaly májusban jóváhagyott 110 milliárd eurós mentőcsomag feltételéül szabott reform- és takarékossági intézkedéseket.

Papandreu népszavazást tartana az euróövezeti tagságról

Görög lapértesülés szerint Jeórjiosz Papandreu miniszterelnök népszavazást tartana Görögország euróövezeti tagságáról. Az angol nyelven megjelenő Kathimerini című lap szerint ez erősítené a kormány pozícióit az adósságválság rendezésében, akár az euróövezeten belül, akár kívül.
Egyszersmind további felhatalmazást adna a kormánynak, hogy folytassa a nemzetközi hitelezők által megkövetelt takarékossági programját, ami miatt szinte már mindennaposak az utcai demonstrációk Görögországban.

Az információforrás megjelölése nélkül a lap keddi online kiadásában arról számolt be, hogy a következő napokban a parlament napirendre tűzi a népszavazás megtartásához szükséges törvényjavaslatot. A Reuters tudósítása szerint a görög kormány szóvivője kedd reggel cáfolta a hírt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről