A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Hvg.hu: A bedőlt devizahiteleseket segítenék a bankok

Vágólapra másolva!
A devizahitelesek kedvezményes árfolyamon való végtörlesztését hagynák kifutni az év végéig a bankok, de cserébe szeretnék elérni, hogy a veszteségek egy részét le lehessen írni a bankadóból - többek között ezt tartalmazza a kormánynak tett, a devizahitelesek helyzetének könnyítését célzó, bankok által kidolgozott javaslatcsomag, amely a bedőlt hiteleseknek kamattámogatás kiterjesztésével, a frankalapú hitelek kedvezményes árfolyamon történő forintosításával segítene.
Vágólapra másolva!

A bankok szerint a devizahitelesek mentőcsomagjának minden elemében az érintett adósok, a bankok és az állam egyenlő tehervállalására kell épülnie. A Hvg.hu információi szerint a mentőcsomag egyik legfontosabb eleme a kedvezményes végtörlesztésből eredő károk mérséklése lenne.

A végtörlesztők számának csökkentése érdekében a bankok azt is szeretnék elérni, hogy a kormány tegye lehetővé a végtörlesztésre jelentkező ügyfelek kérelmeinek elutasítását, ha valami nem lenne rendben a devizahitelt kiváltó hitelükkel vagy nem tudnák időben igazolni, hogy elegendő pénzük van a végtörlesztésre.

Mankó a bedőlt hiteleseknek

A bankok a cikk szerint megegyeztek abban, hogy támogatják a devizahitelek forintra váltását. A lehetőség azonban csak a bedőlt, kilencven napon túli késedelembe esett hitelesekre vonatkozna. A forintosítást kérés nélkül végrehajtanák a bankok, ha az adósok nem jeleznék, hogy nem akarnak élni a lehetőséggel. Ez a lépés jelentős azonnali árfolyamveszteséget jelentene a svájcifrank-alapú hiteleseknek, mert a frank árfolyama 30-40 százalékkal magasabban van annál a szintnél, amelyen a legtöbb adós felvette a hitelét.

A veszteséget a bankok javaslata úgy mérsékelné, hogy a Magyar Nemzeti Bank piacon kívüli művelet keretében biztosítana eurót, aminek köszönhetően a piacinál jóval alacsonyabb árfolyamon jutnának euróhoz a bankok, amiből kifizethetnék az érintett adósok devizahiteleit (svájcifrank-alapú hitel esetében az euróért először svájci frankot vennének). Emellett a bankok az árfolyamveszteség egy részét is lenyelnék, ám ennek mértéke egyelőre nem ismert. A bedőlt hitelesek egy részének, akiknek még helyreállítható a törlesztésük, a bankok azzal is segítenének, hogy rájuk is kiterjesztenék a kormány által már korábban bejelentett kamattámogatási programot.

Bővítenék az eszközkezelőt

A bankok szeretnék elérni, hogy az állami eszközkezelő társaság segítségét a mostaninál bővebb kör vehesse igénybe, emellett a javaslatcsomag megtöbbszörözné a eszközekezelő álta megvásárolható lakások számát. A lépés miatt növekedne az állam kiadása, a hvg.hu szerint a tervek szerint ezt a pénzt a bankok meghiteleznék a kormánynak úgy, hogy hasonló összegben állampapírt vennének az államtól. A bankok nemcsak a bedőlt hitelek tulajdonosainak a megsegítésére, hanem a még törlesztő adósok terheinek enyhítésére is tettek javaslatokat a kormánynak, mégpedig az árfolyamrögzítést tennék vonzóbbá az adósok számára.

A javaslat szerint fixárfolyamos időszakban az aktuális és a rögzített árfolyam különbségéből adódó veszteséget az államnak, a bankoknak és az adósoknak megosztva kellene állniuk. A javaslat szeirnt a gyűjtőszámlának nem lenne kamata, ezt részben a bankoknak, részben az államnak kellene állnia. Emellett több időt hagynának a bankok arra, hogy az adósok eldöntsék, belépnek-e a programba, a javaslat szerint erre 2014 helyett 2016 végég lenne lehetőségük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!