Bankszövetség: Százmilliárdos veszteséget is lenyelnének a bankok a devizahiteleken

Vágólapra másolva!
A bankok által kidolgozott, a kormány előtt lévő devizahitelek leépítését célzó csomag a kilencven napon túli késedelemben lévő adósok és a fizetőképes adósok helyzetét is kezeli, valamint a bankadót is érinti - mondta el a Magyar Bankszövetség alelnöke egy keddi konferencián. Gyuris Dániel szerint a bankok hajlandóak a tehervállalásra, ha a jogszabályi környezet legalább két évig kiszámítható. Kedden a nemzetgazdasági miniszter kijelölte a Bankszövetséggel tárgyaló kormányoldali delegáció tagjait, amelyben Nagy Márton, a jegybank igazgatója is szerepet kapott volna. A jegybank azonban közölte, erről nem volt egyeztetés a tárcával, a tárgyalásokon pedig Király Júlia alelnök fogja képviselni az MNB-t.
Vágólapra másolva!

A bankrendszer öt év alatt több száz milliárd forintos áldozatvállalásra hajlandó a végtörlesztés miatt, ha a kormánynak átadott javaslatról egy csomagban sikerül megállapodni - mondta Gyuris Dániel, a Bankszövetség alelnöke, az OTP Jelzálogbank vezérigazgatója a keddi Bankszektor 2011. című konferencián. Az összeget újságírói kérdésre sem kívánta pontosítani az alelnök.

A bankok által kidolgozott csomag három elemet tartalmaz: a kilencven napon túli törlesztési hátralékban lévő adósok problémáinak enyhítését, a fizetőképes adósok kezelését és a bankadó kérdését. A Bankszövetség alelnöke a megállapodás részének tekinti azt is, hogy a végtörlesztésre vonatkozó szabályok a következő két évben stabilak maradjanak, azaz ne változzanak. Gyuris Dániel közölte, a megállapodás kialakításában részt vesz a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete is.

A Nemzetgazdasági Minisztérium ezzel összhangban kedden délután közölte, hogy Matolcsy György miniszter megnevezte a Bankszövetséggel való konzultációt lefolytató kormányoldali tárgyalódelegációt tagjait. A testületet Pleschinger Gyula pénzügypolitikáért felelős államtitkár vezeti, és tagja lesz Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója, valamint Balogh László, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének alelnöke. A Magyar Nemzeti Bank a szaktárca közleményére reagálva kedden délután pedig közölte: a jegybank informálisan értesült arról, milyen személyi összetételű tárgyalódelegációt kíván megnevezni a Bankszövetséggel folytatandó konzultációhoz Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. "A jegybankhoz hivatalos írásos megkeresés nem érkezett az ügyben, így az MNB nem is nevezte meg delegáltját. Hivatalos megkeresés esetén a Magyar Nemzeti Bankot Király Júlia alelnök fogja képviselni a megbeszéléseken" - áll a jegybanki közleményben.

Tíz százalék kamattal lehet versenyképes a forinthitel

Gyuris Dániel az konferencián tartott előadásában azt is elmondta, hogy a kormány otthonvédelmi programjának végtörlesztési fejezetét szakmailag védhetetlennek nevezte a Bankszövetség alelnöke. Hozzátette, hogy a GDP motorjai közül csak az export működik igazán, a fogyasztás és a hitelbővülés nem, ezért is súlyosbítja a helyzetet a végtörlesztés. "Hiszek abban, hogy a végtörlesztés megoldására létrehozható egy működőképes megállapodás" - jelentette ki Gyuris Dániel.

A Bankszövetség alelnöke szerint igen kedvező hatása lehet a pozitív adóslista létrejöttének. Szerinte ez várhatóan a hitelezés újraindulásában, a kockázati felárak csökkenésében, azaz alacsonyabb kamatokban jelenik meg - tette hozzá. Az átlátható árazás, a kamatplafon bevezetését fontosnak nevezte Gyuris Dániel, de hozzátette azt is, hogy forinthitelek árazásában a bankszektor már eddig is alkalmazta a referenciakamatokhoz kötődő árazást.

"Akkor lehet a devizahitel reális és versenyképes alternatívája a hosszabb távra felvett forinthitel, ha a január 1-e után igényelhető kamattámogatással együtt a kamat nem haladja meg a 10 százalékot" - fogalmazott a Bankszövetség alelnöke. A megalakuló Nemzeti Eszközkezelő Társaság által felvásárlandó összesen 5 ezer ingatlan valószínűleg kevés lesz, ennek két, három, de inkább ötszörösére lesz szükség - jelezte Gyuris Dániel.

Egyelőre titkos a csomag

A Bankszövetség pénteken jelentette be, hogy elküldte a devizahitelesek megsegítését célzó javaslatát Orbán Viktor miniszterelnöknek és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek. "A javaslatcsomag pillérei egyaránt figyelembe veszik a pénzügyi stabilitás és a társadalmi felelősségvállalás szempontjait, a terhek ésszerű és méltányos megosztásának elvét; a bankszektor részéről jelentős tehervállalást kínálnak" - állt a szervezet közleményében, amely szerint a szervezet mindaddig nem ad tájékoztatást a javaslatcsomag részleteiről, amíg a kormányzat részéről nincs visszajelzés arról, hogy a javaslatokat elfogadja.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter november elején jelentette be, hogy a kormány nem tesz további egyoldalú lépéseket a devizahitelesek megmentése érdekében, és a megoldást közösen keresi a bankszektorral. A bankszövetség hat bankot jelölt ki (az OTP-t, az Erstét, az FHB-t, a K&H-t, a CIB-et és a Raiffeisent) a devizaadósokat mentő javaslatok kidolgozására, erre a munkára a kormány által egyeztetett módon két hét áll rendelkezésre.

Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára november elején közölte, "egyszer és mindenkorra megoldja" a devizahitelesek eladósodottságának kérdését az a javaslat, amellyel a magyarországi bankok állnak elő még ebben a hónapban". Hozzátette, a bankok nem fognak csak úgy pénzt adni, de szeretnék lehetővé tenni, hogy az ország "jól szabályozottan és jogszerűen működjön".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!