A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az áfaemeléshez hasonló lépéseket sem zár ki a gazdasági államtitkár

Vágólapra másolva!
A megkezdett reformok, "nem ortodox" gazdasági intézkedések végigvitele mellett állt ki a Reuters-nak adott vasárnapi interjújában Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár. Ha kormány veszélyben érzi a költségvetési célokat, akkor az államtitkár szerint "nem lesz rest" újabb bevételnövelő lépéseket tenni. Állítása szerint ugyanakkor Magyarország nem a török példát követi, vagyis nemcsak a látszat kedvéért tárgyal a Nemzetközi Valutaalappal.
Vágólapra másolva!

Nem Törökország példáját követi Magyarország azzal, hogy pénzügyi támogatásról szóló tárgyalásokat kezdeményezett a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára vasárnap, a brit Reuters hírügynökségnek adott interjúban. Az államtitkár arra utalt, hogy Törökországnak 2009-ben elhúzódó IMF-es tárgyalásokkal sikerült megtartania a piac bizalmát, a végén azonban nem kötött megállapodást a nemzetközi szervezettel.

Cséfalvay Zoltán az interjúban reményét fejezte ki, hogy a Magyarország befektetésre ajánlott adóskockázati besorolását még megtartó két hitelminősítő megvárja az IMF-fel folytatott tárgyalások eredményét, illetve azt, hogy a pénzügyi mentőháló hogyan segíti Magyarországot, mielőtt lépésre szánná el magát.

Az államtitkár a magyar államkötvények pénteki hozamemelkedését átmenetinek tartotta és bízott benne, hogy hamarosan csökkenhetnek a hozamok. "Úgy gondolom, hogy ez egy hirtelen reakció volt, és feltétlenül meg kell várni, a piac miként reagál. Amint azt más országoknál láttuk, alacsonyabb szinten stabilizálódik majd".

Cséfalvay Zoltán elmondása szerint a kormány továbbra is növekedés-központú politikát folytat majd, annak ellenére, hogy a jövő évi költségvetést immár 0,5-1,0 százalékos bővülési ütemmel tervezi szemben a korábban várt 1,5 százalékos ütemmel. Ha a kormány veszélyben érzi a költségvetési célokat, akkor - hasonlóan az áfa szeptemberi emeléséhez - nem lesz rest újabb bevételnövelő lépéseket tenni - tette hozzá.

Cséfalvay Zoltán egy esetleges kamatemeléssel kapcsolatosan elmondta: "A jegybank független intézmény Magyarországon. Amennyiben kamatot emel a Magyar Nemzeti Bank (MNB), az a szervezet önálló döntése. És azt elfogadjuk". Az MNB monetáris tanácsa kedden tart kamatdöntő ülést.

A Reuters tudósítása szerint a piacok által vitatott, úgy nevezett "nem ortodox" gazdaságpolitikai lépésekről kijelentette: Budapest nem fél tárgyalni ezekről az intézkedésekről. "Bizonyosan tárgyalhatunk majd (...) ezekről a válságadókról, a bankadóról, vagy a devizahitelesek végtörlesztéséről, hogy ezek helyes lépések vagy sem. De Európa egésze új kihívások elé néz és ezeknek a megoldásához meg kell osztani a kockázatokat és a terheket" - fogalmazott az államtitkár.

Megjegyezte: az ilyen intézkedések átmeneti jellegűek, és a kormány éppen olyan reformokat hajt vére, amelyek lehetővé teszik ezeknek az adónemeknek a kivezetését 2013-tól. Úgy szólt: "a piac nagyobb bizonytalanságot lát azzal kapcsolatosan, hogy mi lesz, ha eltörlik ezeket az intézkedéseket. Több mint egy évünk van addig. Számos fontos reform közepénél tartunk, és ezeket végre kell hajtani".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!