Zuhannak a tőzsdék az újabb olasz félelmek miatt

japán tőzsde
Vágólapra másolva!
Kedd este még pluszban zártak az amerikai, majd szerda reggel az ázsiai tőzsdeindexek, az európai piacokon azonban csak rövid ideig tartott a Silvio Berlusconi olasz kormányfő közelgő lemondásának hírét követő optimista hangulat. Az emelkedés esésbe váltott, mínuszba fordult a pesti börze is.
Vágólapra másolva!

Emelkedésbe kezdtek az európai részvénypiacok szerdán arra az előző esti hírre, hogy Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök hajlandó lemondani. Tíz óra után azonban, miután a tízéves olasz államkötvények hozamszintje újabb csúcsra, 6,9 százalék fölé ugrott, gyengülni kezdtek az indexek. Fél 11-re a nem sokkal korábbi egy százalék körüli nyereség ugyanilyen mértékű veszteségre változott.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 60,02 pontos emelkedéssel, 16 732,55 ponton nyitott szerdán, a keddi záró értékéhez képest 0,36 százalékkal erősödve. Negyed óra elteltével 0,6 százalékos pluszban állt a BUX, 10 körül azonban esni kezdett, és fél óra múlva 0,57 százalékkal alacsonyabban állt a keddi záró értékénél.

A nagy európai tőzsdék kivétel nélkül jelentős emelkedéssel indították a napot szerdán. Fél tíz körül a londoni FTSE-100 0,45, a frankfurti DAX 1,50, a párizsi CAC-40 0,98 százalékos pluszban állt. Egy órával később rendre 0,59, 0,91 és 1,57 százalék volt a csökkenés mértéke, és a bécsi kivételével az összes jegyzett nyugat-európai mutató veszteséget mutatott.

A hangulat megváltozása az euró árfolyamán is meglátszott, a közös európai pénz esésnek indult a dollárral szemben, háromnegyed 11-kor már 1,3715 dollárnál járt. A napot még 1,3860-nál kezdte. A forint jelentősen gyengült az euróhoz (310,95) a dollárhoz (226,63) és a svájci frankhoz (251,58) képest.

A Reuters hírügynökség szerint az a hirtelen bizalomvesztés oka, hogy a párizsi székhelyű LCH Clearnet elszámolóház megemelte az olasz állampapírok letéti fedezeti követelményeit. A Reuters által megszólaltatott elemző szerint ez a lépés egyértelműen "súlyosbítja a helyzetet". Az olasz állampapírokra fizetendő hozam emlkedésével az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságának finanszírozása egyre neehezebben fenntartható.

Berlusconi éppen azért kénytelen távozni a hatalomból, mert kormánya elvesztette a többségét a törvényhozásban, miközben Olaszországra egyre nagyobb nyomás nehezedik. (Erről itt olvashat bővebben.) A bejelentés kedd este az amerikai tőzsdeindexeket még emelkedéshez segítette - a Dow Jones index 0,85, az S&P 500 mutató 1,17 százalékkal erősödött -, és hasonlóan reagáltak szerda reggel az ázsiai piacok. A hongkongi Hang Seng index 1,71, a tokiói Nikkei 1,15, a szöuli Kospi 0,23 százalékkal nőtt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről