A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Meglesz a hiányzó félmilliárd a hungarikumokra

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy várhatóan a miniszterelnökségi keretből történik az átcsoportosítás. Az [origo]-nak nyilatkozó egyik forrás még azt mondta, hogy kormánydöntés született már arról, hogy a Vidékfejlesztési Minisztériumnak a saját büdzséjén belül kell majd pénzt átcsoportosítania erre a célra.
Vágólapra másolva!

A közeljövőben a kabinet mintegy 500 millió forintot csoportosít át a hungarikumtörvényből adódó feladatok ellátására - írja a Magyar Nemzet kormány közeli forrásokra hivatkozva. A lap keddi számában beszámol arról, hogy várhatóan a miniszterelnökségi keretből történik az átcsoportosítás.

A hungarikumok köre nemcsak a kereskedelmi forgalomban kapható termékeket jelenti, hanem idetartoznak az épített örökségek, a természeti, a kulturális és a művészeti értékek, emellett a hagyományőrző csoportok és szellemi alkotások is bekerülhetnek a különleges oltalmat élvezők körbe.

Az [origo] szombaton számolt be arról a hungarikumokról szóló kormányzati törvényjavaslat hiányosságairól. Egy, a Vidékfejlesztési Minisztériumnak (VM) dolgozó, a törvényjavaslat előkészítésére rálátó, a neve elhallgatását kérő forrás azt mondta az [origo]-nak, hogy az eredeti tervek szerint félmilliárd forint jutott volna erre a célra az idén, de a költségvetésbe - annak túlfeszítettsége miatt - konkrét szám végül nem kerülhetett be. Tudomása szerint kormánydöntés született már arról, hogy a VM-nek a saját büdzséjén belül kell majd pénzt átcsoportosítania erre a célra.

A forrás szerint az értéktárpiramis létrehozása vélhetőleg tetemes kezdeti költséggel jár majd: sok pénzt emészthet fel az informatikai rendszer felállítása, a védjegybejegyzés, a jogi támogatás és a marketing. "Senki sem gondolhatja komolyan, hogy külön költségvetési források nélkül ez jól működhet, de azt sem, hogy az ország gazdasági helyzetét ne kellene figyelembe venni" - magyarázta. Azt tehát nem lehet még tudni, hogy mennyi pénz juthat a célra, "addig kell nyújtózkodni, ameddig a takarónk ér".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!