A nettó bérek több mint 6 százalékkal nőttek tavaly

Vágólapra másolva!
A múlt évben a versenyszérában dolgozók bruttó átlegkeresete több mint öt, az állami szektorban dolgozóké közel négy százalékkal nőtt. Előbbi ágazatban nőtt, utóbbiban csökkent a foglalkoztatottak száma.
Vágólapra másolva!

Tavaly a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete átlagosan 213,1 ezer, a családi adókedvezmény nélkül számított nettó kereset 141,1 ezer ezer forint volt. Ez éves összevetésben, 5,2, illetve 6,4 százalékos növekedést jelent - közölte kedd reggel a Központi Statisztikai Hivatal.

A jelentés szerint a versenyszférában dolgozók bruttó keresete 5,3 százalékkal 217,9 ezer, a költségvetési intézményeknél foglalkoztatottaké 3,8 százalékkal 203,5 ezer forintra nőtt. A legjobban a pénzügyi, biztosítási szektor fizetett, az ágazatban dolgozók bruttó keresete közel 457 ezer forint volt, a második helyen az információs és kommunikációs ágazat áll 393 ezer forintos bruttó fizetéssel, a harmadik pedig az energiaipar 378 ezer forinttal. A lista alján a vendéglátás áll, az ebben a szektorban dolgozók bruttó keresete közel 126 ezer forint volt.

A KSH adataiból kiderül az is, hogy a múlt évben az öt főnél több alkalmazottal működő vállalkozásoknál átlagosan 1,851 millióan dolgoztak, ez pedig 25 ezer fős, 1,3 százalékos bővülést jelent az előző évhez képest. Az állami szférában 38 ezerrel, közel 5 százalékkal kevesebben, átlagosan 735 ezren dolgoztak 2011-ben. A költségvetési szektorban bekövetkezett csökkenés elsősorban a közfoglalkoztatási rendszer átalakításával magyarázható. A közfoglalkoztatásban dolgozók nélkül a közszférában 674 ezren dolgoztak 2011-ben, ez pedig alig 2 százalékos csökkenésnek felel meg éves összevetésben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!