A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Két hét alatt kell 300 millió eurót spórolnia Görögországnak

Vágólapra másolva!
Több mint 20 százalékkal csökkentik a minimálbért Görögországban, de az újabb mentőcsomagért cserébe 15 nap alatt 300 millió eurót kell meghúznia a görög kormánynak a nyugdíjkifizetéseken.
Vágólapra másolva!

Görögország további 15 napot kapott arra az Európai Unió, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap alkotta trojkától, hogy megtalálja 300 millió euró megtakarításának forrását az újabb mentőcsomagért cserébe - közölte csütörtök hajnalban egy meg nem nevezett görög kormánytisztviselő.

Görögország a 130 milliárd eurós új mentőcsomagért cserébe vállalta, hogy az idei költségvetésben megtakarít 3,3 milliárd eurót, ami a GDP 1,5 százaléka. A görög kormánykoalíció pártvezetői a szerda éjszakába nyúló tanácskozásukon minden megszorító elemben megállapodtak, kivéve a nyugdíjkifizetésekét, amelynek 300 millió eurót kell kitennie. Lukasz Papadémosz miniszterelnök ezután csütörtök hajnalban tárgyalt a trojka képviselőivel, de hírügynökségi jelentések szerint ez a megbeszélés eredménytelenül zárult.

Az eredeti feltételek szerint a pártvezetőknek csütörtökig meg kellett volna állapodniuk a megszorításokban, mert 17 órakor Brüsszelben összeülnek az eurózóna pénzügyminiszterei, hogy döntsenek a mentőcsomagról. Evangelosz Venizelosz görög pénzügyminiszter korán reggel elutazott Brüsszelbe, és ekkor reményteljesen nyilatkozott arról, hogy délután Brüsszelben a miniszterek "pozitív döntést" hoznak a mentőcsomagról. A meg nem nevezett kormánytisztviselő ez után beszélt arról, hogy a 300 millió euró megtakarításáról még 15 napig tárgyalhatnak a görög vezetők.

22 százalékkal csökkentik a minimálbért

A görög kormánykoalíció pártvezetői szerdán megtartották a már többször elhalasztott csúcstalálkozójukat a 130 milliárd eurós mentőcsomagért meghozandó megszorító intézkedésekről, de a nyugdíjcsökkentés kérdése miatt még mindig nem sikerült teljesen megállapodniuk. Minden más pontban azonban igen Lukasz Papadémosz miniszterelnök bejelentése szerint. Mint a szocialista párt szóvivője közölte, sikerült megállapodni abban, hogy 22 százalékkal csökkentik a minimálbért a 25 év felettiek, és 30 százalékkal a 25 év alattiak számára. Eddig ez a terület volt a legnagyobb akadálya a megállapodásnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!